Hoe HR zich kan voorbereiden op het groeiend aantal Digital Nomads

17/12/2019 Leestijd: 4 minuten

Het aantal digital nomads blijft groeien. Steeds meer millennials kiezen ervoor om al werkend de wereld rond te reizen. Het enige wat ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen is hun laptop, een goede internetverbinding en ijzersterke discipline.

Nu het duidelijk is dat er veel talenten zijn die de weg van het ‘digital nomadenschap’ inslaan, is het tijd om als traditioneel bedrijf eens te kijken naar de mogelijkheden om met digital nomads te werken. Er zitten namelijk best wat voordelen aan het werken met deze reizende community, maar dan moet er wel wat veranderen.

Zijn digital nomads van grotere waarde voor een bedrijf dan ‘normale’ millennials?

Waar werknemers vroeger langere tijd voor hetzelfde bedrijf werkten is dat de laatste jaren enorm veranderd. Het zogenoemde jobhoppen is aan de orde van de dag. Niet fijn voor bedrijven om het talent dat ze met veel moeite in huis hebben gehaald al na een paar maanden weer te moeten  zien vertrekken. Het is voor bedrijven van belang om die talenten binnen te houden. Jobhoppen is vooral iets wat millennials doen. Het zijn ook vooral millennials die besluiten om digital nomad te worden.

Een van de kenmerken van millennials is dat ze erg veel waarde hechten aan de balans tussen werk en privé. Het verschil tussen ‘normale’ millennials en degene die het digital nomadschap hebben omarmd is dat de laatste groep sneller tevreden is met die balans. Zolang de digital nomad de mogelijkheid heeft om met zijn laptop van land tot land te trekken met de zekerheid van een vast inkomen, zal hij minder snel geneigd zijn op zoek te gaan naar een andere baan. Hij zal er ook naar streven zijn werk zo goed mogelijk te doen om die zekerheid te behouden. Tel de flexibiliteit van een digital nomad en hun creatieve geest daarbij op, en dan wordt duidelijk dat digital nomads uiteindelijk vaak van grotere waarde zijn voor een bedrijf dan ‘normale’ millennials die steeds opnieuw beloond moeten worden.

Wat moet er veranderen bij traditionele bedrijven?

Om digital nomads als werknemer aan te trekken én binnen te houden, is de uitdaging om de organisatie op de reizende werkenden aan te passen. Traditionele bedrijven zijn erop ingesteld dat hun werknemers letterlijk binnen de muren van het bedrijf aanwezig zijn en niet verspreid over de hele wereld hun taken uitvoeren.

Werken in de cloud

Bedrijven moeten om te beginnen hun software, documenten en al het andere wat de werknemer nodig heeft beschikbaar stellen in de cloud. Iemand werkend vanuit Bali kan immers niet even naar die ene kast met mappen lopen of een bepaald programma openen dat op die ene computer in kantoor nummer 3 staat. Een digital nomad kan prima deelnemen aan vergaderingen, maar dan moet het bedrijf er wel voor openstaan om daarvoor bepaalde software zoals Skype of Facetime te gebruiken.

Geen 9-5 mentaliteit

Daarnaast is het van groot belang dat er van de 9-5 mentaliteit afgeweken kan worden. Er is vaak sprake van een tijdsverschil. De nomaden zijn over het algemeen niet te beroerd om in de avonduren te werken, maar andersom moet er ook geschipperd kunnen worden met tijden. Flexibiliteit en creativiteit van het bedrijf zorgt ervoor dat de digital nomad kan blijven rondreizen terwijl hij of zij het werk kan blijven doen. In veel gevallen kan een tijdsverschil ook voordelig werken en loopt de nomad een aantal uren voor op een dag.

Leg beloningen onder de loep

De manier van belonen om de werknemer tevreden en geëngageerd te houden mag ook onder de loep worden genomen. Een auto van de zaak is natuurlijk geen optie voor een werknemer die op een scooter door Bali rondrijdt. Deze digital nomad heeft dan wellicht meer aan een bepaalde verzekering, wat extra loon of  meer vrije dagen.

De voordelen

Het aantrekken van digital nomads kan ervoor zorgen dat je als bedrijf talenten in huis haalt die langer betrokken blijven bij hun werkzaamheden, trouwer zijn aan het bedrijf, tevredener zijn en in veel gevallen ook nog eens creatiever kunnen denken dan hun leeftijdsgenoten. Om dit te doen zullen bedrijven veranderingen moeten doorvoeren die het werken op afstand mogelijk maken. Dit lijkt misschien nu een enorme investering, maar als deze trend van digital nomads doorzet, en er is geen reden om aan te nemen dat dit niet zo is, pluk je als bedrijf straks zeker de vruchten van die innovaties.

0 reactie(s) op “Hoe HR zich kan voorbereiden op het groeiend aantal Digital Nomads”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.