Hoe leiderschap en talentmanagement ons de overwinning op het Songfestival heeft bezorgd

18/06/2019 Leestijd: 4 minuten

Ongeveer een maand geleden zat iedereen (nou ja, in ieder geval ruim 4,4 miljoen Nederlanders) voor de buis om te zien hoe Duncan Laurence het Songfestival won. Wow, wat een prestatie was dat! Hoe kan het nu dat iemand die we niet (of nauwelijks) kennen, zo’n podium krijgt en zelfs kan winnen? We proberen het tenslotte al 44 (!) jaar. Hoe maakte Nederland met Duncan het verschil en wat kunnen organisaties hiervan leren?

Door het vertrouwen van Ilse kreeg Duncan de kans om zichzelf te bewijzen

Duncan (25 jaar) is net afgestudeerd van de Rockacademie en werkt al jaren aan zijn droom. Hij was tijdens zijn studie op zoek naar zijn talent en was gepassioneerd om zijn kwaliteiten als singer-songwriter te verbeteren. Meedoen aan The Voice of Holland, waar hij de halve finale behaalde, maakte hem nog niet zo bekend, maar hij bleef doorzetten. Ilse de Lange was zijn coach bij het tv-programma en kreeg zo het nummer Arcade te horen. Zij was degene die potentie in Duncan zag, zich opwierp als zijn coach en alles in het werk stelde om hem een kans te geven. Waarschijnlijk heeft ze voor hem moeten vechten om hem de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival te maken, maar ze deed het. Waarom? Omdat ze geloofde in Duncan. Door dat vertrouwen kreeg Duncan de mogelijkheid om zichzelf te bewijzen. Zonder hulp van Ilse was dit naar alle waarschijnlijkheid niet gelukt. Zij heeft hem letterlijk op een podium gezet. Een dikke pluim voor Ilse.

Duncan zelf zal een behoorlijk staaltje lef nodig hebben gehad om dit podium te beklimmen. Nog onbekend in Nederland, optreden voor een mega publiek, en dan ook nog met je eigen nummer. Je hebt behoorlijk wat zelfvertrouwen nodig om dat te flikken. En wat dacht je van de favorietenrol die hij al vroeg toebedeeld kreeg? Hoe houd je je zenuwen onder bedwang als je de gedoodverfde favoriet bent? Ook hier zal Ilse een grote rol hebben gespeeld. Zij is immers een ervaren deelnemer die precies hetzelfde heeft doorgemaakt. Zij heeft Duncan kunnen laten zien dat het belangrijk is om dichtbij jezelf te blijven en dat je altijd in jezelf en je eigen plan moet blijven geloven (hallo coachend leiderschap).

Natuurlijk heeft het mooie nummer dat Duncan heeft geschreven ook een grote rol gespeeld bij de winst. Voor zover we weten heeft Duncan Arcade niet geschreven voor het Songfestival, maar heeft hij het gemaakt omdat hij zijn gevoelens wilde uiten en hij zijn verhaal wilde vertellen. Hij heeft simpelweg zijn talent in dat nummer gestopt. Die passie en overtuiging zagen we terug tijdens het optreden. Tijdens de finale (my god, 200 miljoen mensen keken!) was hij zelfs nog overtuigender. Dat oprechte optreden heeft ons rechtstreeks naar de overwinning geleid.

Hoe creëer je Duncans in je bedrijf?

Durf en vertrouwen hebben Nederland dus een overwinning bezorgd die eigenlijk niemand meer voor mogelijk had gehouden. Maar wat kunnen organisaties daar nu van leren? Hoe creëer je Duncans in je bedrijf? Simpel: door goed leiderschap en talentmanagement.

Organisaties moeten opmerkzaam zijn voor talent. Wie valt er op? En komt diegene nu al voldoende uit de verf? Of kan diegene wel wat hulp gebruiken? Blijf luisteren naar de input van mensen, kijk voorbij hun leeftijd en/of hun huidige plek in de organisatie. Zorg vervolgens voor de juiste coaching en sturing. Dit klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Het vergt sterk en coachend leiderschap. Kunnen de leiders van jouw organisatie een stap opzij doen en iemand anders een podium gunnen? Is er een growth mind set in de organisatie? Beschikken leidinggevenden over de capaciteit om verantwoorde risico’s te nemen om talenten ruimte te bieden? Alleen met de juiste begeleiding is het mogelijk om een talent naar een nog hoger niveau te tillen.

Vaak is het ook een kwestie van oude patronen loslaten. Iemand anders een kans geven. Niet alleen om te stralen, maar ook om fouten te maken. Van fouten leert immers iedereen. Oude manieren zijn niet altijd de beste en nieuwe wegen kunnen leiden tot fantastische prestaties en inzichten. Heb vertrouwen in (jong) talent en durf te experimenteren!

Duncan kan in ieder geval gaan genieten van de overwinning en zijn talenten (nog) verder uitbouwen. Zijn carrière heeft de afgelopen weken behoorlijk vorm gekregen; zo ligt een Europese tour en een album in het verschiet. Wie gun jij ook een flitsende start?

0 reactie(s) op “Hoe leiderschap en talentmanagement ons de overwinning op het Songfestival heeft bezorgd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.