Hoe overleef ik het coronavirus als zzp’er?

15/04/2020 Leestijd: 4 minuten

Als zzp’er moet ook ik rekening houden met veranderende marktomstandigheden. Als kenniswerker en filmmaker van human interest thema’s kom ik normaliter dichtbij mensen en je kunt wel raden wat dat nu met mijn business doet.

E-coaching en e-dancing

Of er voor mij nog iets te redden valt met e-coaching is nog even een vraag. Ik ga die mogelijkheid zeker onderzoeken. Ik heb al twee van die sessies gedaan en dat ging redelijk. Wat ik met Zoom kan doen doe ik, maar het is toch heel anders. Mijn vrouw is ook zzp’er, zij is Biodanza docent en het is haar gelukt een digitale variant te lanceren: e-dancing. Haar klanten dansen nu voor een scherm in de eigen huiskamer en Zoom biedt zelfs een technische optie om in duo’s danssessie contact te ervaren. Haar klanten reageren positief. Omzet technisch is het sappelen.

Gods wegen

De coronacrisis is mij in een ander opzicht helaas ook niet ongemerkt voorbij gegaan. Mijn vader van 86 is met het virus besmet geraakt en we maken spannende dagen door. We weten het sinds anderhalve week, tot dusver gaat het goed, maar we hebben momenten gehad waarop we rekening hielden met het ergste. Hij liep de besmetting op in een zorginstelling in Sommelsdijk. De besmettingshaard ontstond daar na een kerkdienst op 11 maart. De dankdag voor het gewas. Eén dag voordat de landelijke maatregelen werden afgekondigd door Rutte. Inmiddels staat de stand in die instelling op 10 doden en 40 besmettingen. God heeft bijzondere manieren om feedback te geven op betuigde dankbaarheid dacht ik nog, maar er zal vast een goede reden voor zijn waarom we dit moeten meemaken. Vooralsnog gaat dat ons menselijk verstand te boven en dat moeten we klaarblijkelijk accepteren. Gemakkelijk is dat niet.

Mensen zijn best slim maar weten niet alles

Zelf heb ik hoe dan ook besloten om niet mee te gaan in alle stromingen van mensen die er second thoughts op na houden. Er zijn allerlei samenzweringstheorieën die de kop opduiken, allerlei new age uitspraken; bijvoorbeeld over dat moeder aarde ingrijpt vanwege de manier waarop de mensheid met haar omspringt. De zogenaamde verbanden met 5G zendmasten. Corona als biologische oorlogsvoering. En ga zo maar door. Er zijn hele volksstammen die dit geloven. Ik houd hier afstand van, maar verbaas me er over hoeveel ruimte die lieden krijgen voor hun verhalen in de media. David Icke voorop. Zijn onruststokerij gaat de wereld zeker niet verder helpen, daar ben ik van overtuigd.

Wijsheden van de koude grond

Ik hou me verre van volkswijsheden van de koude grond. Alsof we de wijsheid in pacht hebben. Het valt me juist in deze tijd op dat we zo weinig weten. Het virus dat rondwaart toont tot dusver vooral de gaten in onze wetenschappelijke kennis aan. Een vaccin op de markt brengen kan nog een jaar duren. Virologen houden er per land andere meningen op na, en zelf binnen een klein land als Nederland zijn er al verschillen. Hetzelfde geldt voor landsbestuurders over beschermende maatregelen. Politieke afwegingen tussen gezondheidszorg en economie blijken nu ook in de weerbarstige praktijk heel ingewikkeld. De zorg is overbelast, nog even en er moeten kwalitatieve arbitraire keuzes worden gemaakt over mensenlevens.

Wie krijgt wel en wie niet een plek op de beschikbare IC? Kinderen krijgen thuisonderwijs en ouders raken daar zwaar gestrest van. Ik weet dit omdat ik een zus heb met een dochtertje van 8 die bar weinig aanneemt van moeders die nu opeens haar juf is. We zijn hier simpelweg met onze vermeende menselijke hyperintelligentie niet op ingespeeld. We weten het niet, we bedenken de best mogelijke praktische oplossingen, maar wat wel werkt en wat niet, dat zal de tijd leren.

Is optimisme onze redding?

Intussen houden we ons hoofd zo koel mogelijk. De slimste zzp’ers onder ons bedenken vernuftige manieren om hier creatief mee om te gaan. De eerste webinars over dit overlevingsthema zijn al te volgen. Zo heb ik vanmiddag zitten kijken naar Huub van Zwieten die al twee keer eerder een crisis overleefde. Door hem weet ik dat je een konijn niet op zwemles moet sturen. Oftewel: doe geen dingen die niet bij je passen. Intussen doen we volop ons best elkaar te vertellen wat er wel moet, we spreken elkaar moed in en dat is mooi. Optimisme is al vaker onze redding geweest. Hopelijk ook deze keer.

0 reactie(s) op “Hoe overleef ik het coronavirus als zzp’er?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.