Hoe overwint HR haar angst voor flexwerkers?

15/11/2015 Leestijd: 4 minuten

HRM’ers zijn over het algemeen goed geïnformeerd over regelgeving en procedures als het aankomt op het aannemen van vast personeel. Bij flexibel personeel aannemen is het echter een ander verhaal. Neemt het lijnmanagement en inkoopafdeling de regie in het aannemen van flexwerkers of heeft HR hier een leidende rol in binnen uw organisatie?

Bertrand Prinsen, managing partner bij adviesbureau Labor Redimo ziet voornamelijk het lijnmanagement en inkoopafdeling de leiding nemen bij het aannemen van flexwerkers. HRM’ers voelen zich niet vaak op hun plek bij het aannemen van flexibele krachten. Er zijn veel zaken die geregeld moeten worden bij het aannemen van flexwerkers zoals afspraken over de voorwaarden tussen de organisatie en bemiddelingsbureaus, het voorkomen van fictieve dienstverbanden en afspraken over tarieven. Wet- en regelgeving omtrent de flexwerker wordt dan ook steeds uitgebreider. Zoals de VAR die per 1 januari VBO wordt. Met oog op de toekomst waarin er steeds meer met flexkrachten gewerkt gaat worden is een balans tussen vast en flex erg belangrijk. Organisaties gaan een beroep doen op hun HR-afdeling maar hoe kan de HR afdeling nu haar angst overwinnen? Prinsen geeft de volgende 4 tips:

  1. Leer van andere organisaties

Als je vastloopt op bepaalde HR vraagstukken kan het geen kwaad om eens te kijken bij andere organisaties hoe zij dit aanpakken. De problemen die spelen in je eigen organisatie zijn bij andere bedrijven vaak al eens opgelost. Kijken bij andere organisaties kan nieuw perspectief bieden op je eigen probleem. Het is echter wel belangrijk om te kijken of deze oplossing wel past binnen de organisatie waar je zelf werkzaam bent.

  1. Leer samen

Op het moment dat je gaat kijken bij een andere organisatie is het belangrijk dat niet alleen de HR afdeling er van leert maar ook de lijnmanager. De procesmatige kant en het formuleren van beleid ligt bij HR maar degene die werkt met flexibele krachten en hen nodig heeft is de lijnmanager.
Een gezamenlijke vergadering waarbij HR en het lijnmanagement kunnen overleggen bij het kijken naar andere organisaties voor ideeën zou daar een idee bij kunnen zijn.

  1. Integrale aanpak is noodzakelijk

Om flexibel en vast personeel in balans te krijgen is het belangrijk om te overleggen met andere afdelingen. Zorg dat je als HRM’er bedrijfskundig op de hoogte bent. Als je dit niet doet bestaat er een kans dat processen slecht op elkaar aan gaan sluiten. Zegt Prinsen.
‘Als je bijvoorbeeld beoordeelt op het laagste tarief bij de inhuur van ZZP’ers. Is dat niet altijd de beste oplossing voor de lijnmanager, die op zoek is naar de beste mensen om de doelstellingen van de afdeling te halen. Dat kan uiteindelijk juist tot hogere kosten leiden’.

  1. Informeer jezelf

Zoals eerder aangegeven in dit artikel blijkt dat veel HRM’ers niet of nauwelijks op de hoogte zijn betreffende de wet en regelgeving omtrent ZZP’ers. De recentelijke transitievergoeding en de omslag van de VAR naar VBO zijn daar enkele voorbeelden van. Dit is makkelijk te verhelpen. Doe je research online en maak gebruik van verschillende kennisnetwerken waar je bijgepraat kan worden. Zo organiseren werving & selectie bureaus en uitzendbureaus workshops en seminars waarbij informatie wordt verstrekt over wet en regelgeving .

De kennis die binnen je organisatie aanwezig is mag ook niet onderschat worden. Maak dus ook gebruik van de financiële afdeling of de interne bedrijfsjurist om aan informatie te komen als je het gevoel hebt dat je daarin te kort schiet.

Het is goed om te lezen dat er steeds meer de focus wordt gelegd op transparantie tussen de HR-afdeling en het lijnmanagement. Op deze manier ontstaat er een stuk minder ruis op de lijn waarbij de belangen van beiden partijen onduidelijk zijn.

Ik denk alleen dat HR vooral nu constant op de hoogte moet zijn omtrent de regelingen voor de ZZP’er. We komen er niet meer onderuit dat deze groep een grote rol gaat spelen in de toekomstige arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat het aantal ZZP’ers is gestegen van 6,2% in 1996 naar 9,8% in 2010. Als bedrijven graag een flexibele schil willen lijkt het me verstandig dat hun HR afdeling actie onderneemt om geïnformeerd te zijn en blijven over de regelingen en procedures voor de flexwerker. Informatie is macht en daarmee maak je een HR-afdeling een stuk sterker.

Wat denken jullie dat een goed idee is om HR-medewerkers up to date te houden? Worden er onderwerpen over het hoofd gezien?

Meer weten over dit artikel? Klik hier.

0 reactie(s) op “Hoe overwint HR haar angst voor flexwerkers?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.