Hoe zorg je voor een geschikte thuiswerkplek?

15/09/2020 Leestijd: 4 minuten

Sinds het begin van de coronacrisis werken we meer thuis dan ooit. In maart was het voor veel mensen letterlijk verplicht om thuis te werken, en omdat het bij veel organisaties goed is bevallen, wordt het thuiswerken erin gehouden. Het scheelt reistijd, kantoorkosten en kan zorgen voor een hogere concentratie bij medewerkers. Het is onderdeel geworden van het ‘nieuwe normaal’. Echter heeft niet iedereen een professionele thuiswerkplek. Werk jij met je laptop op schoot vanaf de bank, of zit jij dagelijks mailtjes te typen vanachter de keukentafel? Dan schrijf ik dit voor jou. Lees hieronder over belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als het gaat om je thuiswerkplek.

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige thuiswerkplek

Ben je in opdracht van je werkgever thuis gaan werken? Volgens de wet is je werkgever er dan verantwoordelijk voor dat je op een veilige manier kunt werken, ook wanneer dat niet op kantoor is. In dat geval is de werkgever verplicht om aan te kunnen geven welke werkzaamheden thuiswerkers verrichten en welke hulpmiddelen ze daarvoor gebruiken. Echter zit er wel een limiet aan de zorgplicht; de werkgever wordt niet verantwoordelijk gehouden voor de inrichting van bijvoorbeeld het OV of een koffietentje waarin je onder het genot van een luxe cappuccino aan het werk bent.

Benodigdheden voor je thuiswerkplek

Werk je vanachter een beeldscherm? Dan heb je een aantal dingen nodig om op een effectieve manier te kunnen werken. Een laptop of computer met internet is natuurlijk essentieel. Denk daarnaast aan een telefoon, externe toegang tot de mailserver en documenten van je organisatie, verlengsnoeren en voldoende licht. Hieronder licht ik nog een aantal andere belangrijke elementen toe.

1. Een ergonomische bureaustoel

Als je kantoorwerk verricht, dan breng je veel tijd door op een stoel. Om geen rugklachten te krijgen, is het van belang om op een goede, ergonomische stoel te zitten. Waar je op moet letten is dat je jouw stoel zo kunt instellen dat je recht zit, met je heupen iets hoger dan je knieën. Sinds een paar weken zit ik tijdens mijn werk op deze ergonomische bureaustoel van Schaffenburg. Deze kun je afstellen op de juiste zithoogte, en de rugleuning en armleuningen zijn daarnaast ook verstelbaar. Als je 8 uur per dag moet zitten, is het geen overbodige luxe om dat op een goede stoel te doen. Bekijk het plaatje hieronder voor de juiste zithouding (bron: Manutan).

2. Een goed afgesteld bureau

Ook een goed afgesteld bureau is van invloed op je zithouding. Naast het afstellen van je bureaustoel, kun je ook je bureau afstellen. Je bureau dient zo te staan ingesteld dat wanneer je rechtop zit, je onderarmen een horizontale lijn maken met het werkblad. Plaats je voeten plat op de grond; laat ze niet hangen en zet ze niet te ver naar voren. Tegenwoordig zijn er ook sta-zit bureaus, waarbij je kunt wisselen tussen staand en zittend werken.

3. Een ergonomische muis

Hoewel de meeste laptops ook een mousepad hebben, werkt het toch prettiger om gebruik te maken van een losse muis. Als je veel gebruik maakt van een computermuis, is er een risico om een Repetitive Strain Injury te krijgen, een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan door bewegingen die je herhaaldelijk maakt. Een voorbeeld daarvan is een muisarm. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een goede muis. Maar wanneer is een muis ook een goede muis? Er is niet één perfecte muis die voor iedereen het beste werkt, maar ergonomische computermuizen zijn speciaal ontworpen om overbelasting van je spieren en gewrichten te voorkomen. Het is even wennen, maar het zal wel helpen tegen klachten. Let er wel op dat je het juiste formaat aanschaft; meet je hand en kies op basis daarvan een passende muis.

Zorg voor een goede werksfeer

Werken in het donker is voor niemand fijn. Zorg er daarom voor dat de ruimte goed verlicht is. Ga echter niet te dicht bij het raam zitten, dan is het contrast tussen het buitenlicht en dat van je scherm te groot en moeten je ogen zich steeds aanpassen.

Je thuiswerkplek hoeft er niet uit te zien als ongezellige kantoorruimte. Maak het uitnodigend. Zet bijvoorbeeld een plant neer; planten zorgen er niet alleen voor dat de ruimte er mooier uitziet, ze zuiveren ook de lucht en kunnen bijdragen aan een verhoogde productiviteit. En vergeet niet: hoe fijn je werkplek ook is, strek af en toe je benen en ga in je pauze naar buiten!

0 reactie(s) op “Hoe zorg je voor een geschikte thuiswerkplek?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.