HR analytics; een wereld te winnen

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

Het gonst al langer rond in de HR wereld: HR-analytics of HR big data, maar tot nu toe houdt slechts een handje vol organisaties zich er echt mee bezig. Hoe ver is jouw organisatie hierin? Terwijl iedereen het er wel over eens is, wat het kan opleveren, krijgt het nog onvoldoende prioriteit. Hebben we hier te maken met drempelvrees?

‘HRM-ers zijn niet goed met cijfers’ las ik een aantal jaar geleden in een P&O vakblad. Dat ene zinnetje triggerde mij om daar ervaring mee op te doen. Ik heb gerekend aan begrotingen, budgetten en verwachte uitkomsten en heb de organisatie van een andere kant leren bekijken. Toch ligt de mensenkant mij meer als organisatiepsycholoog.

Big Data in HR

This is some text! >Nu ik weer terug ben in de wereld van HRM, staan de cijfers te trappelen om de HR wereld te betreden, of binnen denderen als ik verschillende bronnen mag geloven:

“De tijd is rijp voor BigData applicaties (ook wel HR analytics of talent analytics genoemd) om te exploderen in de komende jaren.” (1

“Big data veroorzaken nieuwe industriële revolutie’
Data zijn de nieuwe grondstof voor economische ontwikkeling.

“Big data is the next big thing. Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen wordt het mogelijk grote hoeveelheden en verschillende soorten data te analyseren. De potentiële toepassingsgebieden zijn oneindig en de economische waarde enorm.“(2

“Hans Timmerman, CTO van EMC Nederland: “Data is de olie van de 21ste eeuw. Het slim vergaren van de juiste data en daar vervolgens kennis uit halen, maakt dat u zich positief van uw concurrent kunt onderscheiden.”(3

Ik geloof niet dat het zo groots en meeslepend wordt als deze citaten doen geloven, maar ik denk wel dat het heel onverstandig is om deze ontwikkeling links te laten liggen.

HR analytics onvermijdelijk

Josh Bersin zet in een schema uiteen waarom het onvermijdelijk is dat analytics naar HR komt. De ontwikkeling van business analytics volgt in zijn visie namelijk op de ontwikkelingen van business analytics in andere functies.

Praktijk nog niet zover

Zoals in de inleiding al aangestipt, uit onderzoek(1 blijkt dat slechts 6% van de HR afdelingen geloven dat ze “excellent” zijn in analytics en meer dan 60% hebben het idee dat ze er slecht in zijn of achterlopen. Toch zullen we investeringen zien op dit gebied bij grotere organisaties. Geldt dit ook voor jouw organisatie?

Wereld te winnen

We hebben dus een wereld te winnen. Niet alleen om klaar te zijn voor HR analytics, maar ook omdat onderzoek(4 laat zien dat organisaties die over de mogelijkheid beschikken van geavanceerde people analytics, bijvoorbeeld hogere beursopbrengsten bereiken. Google en Frito-Lay zijn voorbeelden van bedrijven die met hun inzichten door HR-analytics voordelen hebben behaald.

Google ontwikkelde een reeks modellen voor het optimaliseren van HR-beleid. Hierin is verwerkt welke combinatie van factoren precies van invloed is op het gedrag van medewerkers, hun persoonlijke ontwikkeling, hun gezondheid, verloop etc. (6

Het Amerikaanse Frito-Lay analyseerde vroegtijdig verloop en dalende productie onder nieuwe buitendienstmedewerkers. Uit deze analyse werd duidelijk dat een recente wijziging in het kandidatenprofiel had geleid tot de instroom van een type medewerker dat een andere begeleiding nodig had.(6

HR-analytics biedt mogelijkheden om HR-beleid, -strategie en –interventies, en daarmee de organisatie als geheel, effectiever te maken. Dus wat houdt je nog tegen?

Reageer
Wat is er nodig om klaar te zijn? Welke drempels ervaar je? Welke twijfels heb je? Welke mogelijkheden en kansen zie je?

Bronnen
1)    http://www.bersin.com/blog/post/BigData-in-HR–Why-its-here-and-what-it-means.aspx
2)    http://www.managersonline.nl/nieuws/16493/ou-hoogleraar-big-data-veroorzaken-nieuwe-industrile-revolutie.html
3)    http://www.managersonline.nl/nieuws/16468/data-krijgen-langzaam-voet-aan-de-grond-in-nederland.html
4)    https://www.linkedin.com/pulse/how-optimise-hr-data-human-performance-decision-making-sean-hall?trk=prof-post
5)    https://www.werf-en.nl/05/09/2015/95-bedrijven-geeft-toe-wij-nemen-elk-jaar-verkeerde-mensen-aan/ * Link werkt helaas niet meer, verwijderd door redactie per 01-12-2016.
6)    HR-analytics; waarde creëren met datagedreven HR-beleid, Introductie, methodiek en implementatie, Toine Al & Irma Doze, 2015, WEKA Business Media B.V.

0 reactie(s) op “HR analytics; een wereld te winnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.