HR-analytics: hoe begin je?

20/11/2015 Leestijd: 4 minuten

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik aan het grasduinen was tussen HR modellen die je als vertrekpunt kunt nemen voor HR analytics.

HR-beleidscyclus

In hun boek nemen Toine en Irma de HR-beleidscyclus als vertrekpunt. Zou je ook een ander model als vertrekpunt kunnen nemen vraag ik me af, bijvoorbeeld PDCA,OGSM of de A3-methodiek? En wat zijn eigenlijk populaire modellen om mee te werken in de HR-wereld?

Even googelen op afbeeldingen van de HR-beleidscyclus leert mij dat er verschillende modellen zijn, waarvan de meeste lijken op PDCA. Op deze site vond ik “10 HR modellen om mee aan de slag te gaan

Waarvan vooral het 9 grid talentontwikkeling interessant is vanuit HR-analytics bekeken.

Piramidemodel

Alex Hagan schrijft op de site van ATC Hub over een veel gebruikt piramide-model voor de ontwikkeling van HR-analytics:

HR Analytics: hoe begin je? Piramide model

Bron: Quora

Een logische aanname bij dit model is dat je bij de basis moet beginnen. Hierin schuilt een gevaar dat je na verloop van tijd overspoeld wordt met vragen voor het leveren van nog meer data en de focus verliest hoe bij te dragen aan de organisatiedoelstellingen. Op die manier kom je nooit verder dan het eerste niveau.

Het advies van Hagan om dit te voorkomen: behalve voor schone data is het niet nodig om op het eerste niveau te beginnen. Maak een plan voor het verzamelen, aanpassen en schonen van gegevens uit verschillende systemen. Onderbouw vervolgens de initiatieven van de werkvloer, waarvan wordt aangenomen dat het best practices zijn, met data.

Begin klein

Naast dat je beter niet te lang op het eerste niveau van de piramide kunt blijven hangen, is het handig om zo klein en concreet mogelijk te beginnen. Op die manier kun je overzicht houden en snel en makkelijk bijsturen als de data niet passen bij de vraag waarop je het antwoord zoekt.

HR-analytics road map

Dat klein beginnen is goed terug te zien in de ‘HR Analytics Road Map’ uit het boek ‘HR analytics, the what, why and how’. Dit model geeft uitgebreider dan het piramide-model de ontwikkeling van HR-analytics weer:

HR Analytics: hoe begin je? Een road map!

Bron: Numerical insights

 

Pas op voor datamoeras

Net als dat er vele thema’s zijn waarmee je kunt beginnen (zie vorige blog), zo zijn er verschillende manieren om te beginnen met HR-analytics, blijkt uit de hierboven beschreven modellen. Het lijkt daardoor niet veel uit te maken hoe en waar je begint, maar zoals uit het aangehaalde artikel van Alex Hagan blijkt… schijn bedriegt: pas op dat je niet verstrikt raakt in het datamoeras. Laat je echter ook niet afschrikken: begin gewoon, aan de slag.

Tip: workshop ‘Aan de slag met HR-analytics’ op congres HR in de Zorg

Werk je als HR-professional in de zorg en denk je eraan om te starten met HR-analytics, kom dan naar het congres HR in de zorg op 3 december in de Jaarbeurs. Op dit congres staat behalve HR-analytics ook talentmanagement op de agenda en HR als strategie.

Claartje van Ulden, projectleider business development en Mark Schel, senior adviseur arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen bij de werkgeversvereniging AWVN, verzorgen een workshop ‘Aan de slag met HR-analytics’.

Reageer

Hoe en waar ben jij begonnen of ben je van plan te beginnen met HR-analytics? Werk je vanuit een bepaald ontwikkelmodel? Ik ben benieuwd naar je ervaringen op dit vlak.

0 reactie(s) op “HR-analytics: hoe begin je?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.