‘HR Analytics; waarde creëren met data gedreven HR-beleid’ – een recensie

21/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Dit jaar verscheen het eerste Nederlandse boek over HR-analytics. Het boek is van de hand van Irma Doze en Toine Al. Zij beschrijven een datagedreven aanpak, die HR nog beter in staat stelt het werkplezier en de prestaties van de medewerkers te verhogen en de performance van de organisatie te verbeteren.

HR-Analytics; waarde creëren met data gedreven HR beleid - een recensie

Het boek
Hun boek is uitgebreid en zeker voor de beginnende HR-analist erg interessant en leerzaam.  Verder leest het ook prettig en is het  logisch opgebouwd. Het boek bestaat uit drie delen: Introductie, Methodiek en Implementatie.

Deel I: Introductie
In de introductie besteden Irma en Toine aandacht aan ‘wat is HR-analytics?’, ‘waarom zou je het gebruiken?’ en ‘HR-analytics als onderdeel van een continu organisatieproces’. Dit deel levert je bruikbare argumenten voor het hoe en waarom van HR-analytics.

Deel II: Methodiek
De methodiek die Irma en Toine aanreiken is gebaseerd op de HR-beleidscyclus, waarin HR-analytics is geïntegreerd. Hieruit is de datagedreven HR-beleidscyclus ontstaan, die bestaat uit acht stappen. Aan elke stap is een hoofdstuk gewijd, waarin die stap wordt uitgediept.

Deel III: Implementatie
In het derde deel komt de implementatie aan bod. Behalve het organiseren van het proces en ‘aan de slag met HR-analytics’,  wordt ook het onderwerp privacy uitgebreid beschreven. Met dit boek in de hand kun je dan ook een prima start maken met HR-analytics.

Slotwoord
Op basis van de definitie van HR-analytics had ik echter meer diepgang verwacht. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk over analyseren van data. Voor complexere predictieve modellen verwijzen de auteurs naar de vakliteratuur.

Ik denk dat dit een van de dingen is waar Irma en Toine in hun slotwoord op doelen met de zin ‘in een volgende editie zullen we op bepaalde onderwerpen dieper ingaan’. Voor dit moment is het een prima boek, waarmee je een goede basiskennis kan opdoen over HR-analytics.

0 reactie(s) op “‘HR Analytics; waarde creëren met data gedreven HR-beleid’ – een recensie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.