HR arrogantie, bah!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

De afdeling HR is in mijn ogen een aanvulling op een organisatie. Haar bestaansrecht ontleent zij aan andere disciplines zoals Operations en Business development. Zonder hen zouden wij immers geen klanten hebben. Zonder klanten geen medewerkers en zonder medewerkers geen HR. Dit klinkt mij als een eenvoudige en heldere verklaring waar geen woord aan gelogen is. En waar iedere HR vakgenoot het mee eens zou moeten zijn. In mijn mening zou iedere stafafdeling zoals HR, IT en Finance zich enigszins bescheiden en vooral ondersteunend moeten opstellen. Veel HR collegae zijn het helaas niet met mij eens…

Ik bespeur steeds vaker een zekere HR arrogantie die mij niet bevalt en waar ik ook niet voor wil staan als vakgenoot. HR was altijd het ondergeschoven kindje binnen veel organisaties. Maar sinds enkele jaren heeft er een flinke inhaalslag plaatsgevonden en inmiddels heeft HR een respectabele positie verworven binnen de meeste organisaties. Bij de grote organisaties wordt HR vertegenwoordigd op alle niveaus van de organisatie en dit is in veel gevallen ook zo bij de MKB bedrijven. Een goede zaak zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Echter lijkt het erop dat er samen met die inhaalslag een zekere HR arrogantie is ontstaan die totaal misplaatst is.

Sommige HR collegae zijn in mijn ogen doorgeslagen in het profileren van HR binnen de organisatie. De “gewone” medewerker vinden zijn niet meer interessant als gesprekspartner. “Nee, het management en de board. Daar gebeurt het, daar moeten we zijn!!” Is hun motto. Laat “de medewerker, de medewerker.” Ook hoor ik vaak het excuus van geïntegreerd HR management als lulsmoes om zich vooral niet te bemoeien met de dagelijkse problematiek van de “gewone” medewerker. In mijn visie is ieder niveau een belangrijke gesprekspartner. De managers, de directieleden maar vooral ook de medewerker die op de vloer het product maakt. De supervisors die deze medewerkers aansturen. En de medewerkers uit stafafdelingen die direct of indirect bij het primaire proces betrokken zijn en vaak een belangrijke rol spelen bij de dagelijkse gang van zaken.

Begrijp me niet verkeerd. Daarmee bedoel ik niet dat wij als HR redelijk “onzichtbaar” moeten opereren binnen een organisatie. Integendeel. Ik sta voor een HR afdeling die duidelijk aanwezig is op alle niveaus. Een heldere visie uitdraagt, een duidelijke toegevoegde waarde levert en een gesprekspartner is en kan zijn voor alle medewerkers in de organisatie. Maar vooral ook een HR afdeling die meedenkt met de mannen en vrouwen op de werkvloer die het “echte” werk doen. Ik wil dat HR praat en meedenkt met deze medewerkers. Ik wil dat HR praat en meedenkt met de leidinggevenden van deze medewerkers. En ik wil ik wil dat HR praat en meedenkt met alle andere lagen en afdelingen in de organisaties. Als we dit doen zullen we gerespecteerd worden om onze betrokkenheid, vakbekwaamheid en kennis van de organisatie. En zullen we vanzelf gevraagd worden om aan te schuiven bij het management en de directie. Daar hebben we geen misplaatste arrogantie voor nodig! Mijn advies is dus om HR te bedrijven op alle niveaus en met iedereen. Doe dit met passie. Met een lach en een traan! Relativeer en neem jezelf vooral niet tè serieus! Dan zullen anderen dit des te meer doen. HR gaat heen en wees grappig, serieus, geïnteresseerd, flexibel, bescheiden, ondersteunend, intelligent, pragmatisch, innovatief en zakelijk!

Dit artikel is geschreven door Glenn Wilson

0 reactie(s) op “HR arrogantie, bah!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.