HR Business Partner in Nederland relatief minder gezocht?

15/07/2016 Leestijd: 2 minuten

David Ulrich is de bedenker van HR als business partner. Iedere vijf jaar brengt hij een boek uit over de ‘state of the art’ HR en in 2012 kwam zijn laatste boek uit: HR from the outside in. Met andere woorden: volgend jaar is het weer zo ver en kunnen we een nieuw boek van hem verwachten. Het leek ons interessant om in aanloop naar een nieuwe titel te zien hoeveel de term HR Business Partner gebezigd wordt op dit moment. In dit geval doen we dat met behulp van Google trends, in eerdere blogs keken we al naar de searches naar Recruiter op Google trends en naar het aantal HR vacatures. Maar voor nu: de HR Business Partner.

Hoe Google trends werkt

In één zin: een hogere score betekent dat de zoekterm vaker voorkomt – gezien in relatie tot het totale aantal zoektermen. Het kan dus ook zijn dat er minder vaak gezocht wordt op de term, maar dat er in algemene zin minder vaak gezocht wordt op Google, waardoor de term beter scoort. Hoe dan ook krijgen we op deze manier een gevoel voor of de term aan populariteit wint of verliest.

Onderstaand de term HR Business Partner op wereldwijd niveau:

Google trends over de term HR Business Partner, wereldwijd

Hier de term HR Business Partner, alleen in Nederland:

Google trends over de term HR Business Partner, searches in Nederland

Was Google in 2006 niet populair in Nederland? Of onder HR Nederland? Hoe dan ook is dat een opvallend gat – of ligt het absolute aantal searches in die periode laag, waardoor het relatief makkelijk is om de nullijn te bereiken? Hoe dan ook: de afgelopen jaren is de term aan populariteit aan het winnen en deze maand staat de teller vooralsnog op ‘100’, wat het maximum is: de term is dan erg populair.

Waar de term wereldwijd duidelijk steeds populairder is geworden, was de term relatief vroeg al bekend in Nederland. We hebben langere tijd in zekere zin voorgelopen omdat we relatief vaker bezig waren met HR Business Partners. We lopen dus niet achter maar waren wel al vroeg bij de term betrokken. Een volgend interessant vraagstuk is waar Ulrich volgend jaar mee komt. Een leuke check om dan te doen is om te kijken of de terminologie die hij bezigt in zijn boek al gebruikt wordt in Nederland. Wij houden u op de hoogte!

0 reactie(s) op “HR Business Partner in Nederland relatief minder gezocht?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.