HR en sneeuw

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Vorige week was het zover voor de wintersporters: sneeuw! Of eigenlijk: SNEEUW! Waar de wintersporters die begin december 2011 het wintersportseizoen gingen openen nog werden ‘uitgelachen’ en als advies meekregen om vooral hun wandelschoenen en/of mountainbikes mee te nemen om de bergen op passende wijze te kunnen trotseren, werden ze vorige week ‘uitgelachen’ omdat het maar de vraag was of ze überhaupt hun wintersportbestemming konden bereiken of op de zaterdagse wisseldag het dal waar men verbleef konden verlaten om de terugtocht te aanvaarden. Van skiën of snowboarden was vanwege de hevige sneeuwval al nauwelijks sprake, hoe contradictief dit ook mag klinken.

De Nederlandse, verregende achterblijvers (overigens: wees blij dat die regen bij ons de afgelopen weken niet als sneeuw is gevallen…) werden overstelpt met nieuwsberichten van ingesneeuwde dorpen, afgesloten bergpassen, ongelukken door naïevelingen die denken zonder sneeuwkettingen deze bergpassen te kunnen beklimmen en afdalen (soms nog enger en gevaarlijker dan de eerdere weg omhoog), stroomstoringen, lawinegevaar, door een daadwerkelijke lawine bedolven auto’s, mensen die uren in een skilift hebben vastgezeten en ga zo maar door. Het was hollen of stil staan, letterlijk in dit geval: hollen toen er geen sneeuw lag en stilstaan omdat er, ironisch genoeg,  teveel sneeuw ligt.

Dit is herkenbaar vanuit het HR-vak, met name vanuit recruitment; ook hier is het hollen of stil staan. Of we hebben veel vacatures open staan, zo veel dat de recruiters ten onder dreigen te gaan aan lawinegevaar. Of we hebben weinig of geen vacatures, waardoor de recruiters hun wandelschoenen en mountainbikes ter hand moeten nemen om in beweging te blijven. We kunnen het weer niet beïnvloeden, om de sneeuw gelijkmatiger en bij voorkeur alleen ’s nachts te laten vallen. Kunnen we de hoeveelheid en spreiding van de vacatures binnen onze organisaties beïnvloeden? En zo ja, hoe?

Eerlijkheid gebiedt mij overigens toe te geven dat ik, als fervent snowboardliefhebber, best jaloers ben op de wintersporters nu ik voor het eerst in jaren niet op wintersport ga. Die verse sneeuw is geweldig om op te snowboarden…

0 reactie(s) op “HR en sneeuw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.