HR: hoe ziet je bedrijf er over 30 jaar uit?

06/06/2017 Leestijd: 4 minuten

Een enkele keer zie je wilde toekomst ideeën over computers die je al vanaf je geboorte volgen en die je vanzelf naar de juiste banen brengen op een soort van persoonlijke Marktplaats. Belachelijk idee? Waarom? De afgelopen 25 jaar hebben we het toch wel gekker meegemaakt. Maar toch houden we vast aan ons eigen, bestaande, systeem.

HR, hoe ziet je bedrijf er over 30 jaar uit?Foto dankzij Wikimedia.

 

Er zijn files en de enige gesuggereerde oplossing is om meer wegen te bouwen, we hebben werkoosheid, dus moet er gesolliciteerd worden, we hebben geen parkeerplaats thuis dus moet het groen eraan geloven.

Daar waar een masterplan nodig is voor de komende 25 jaar ontbreekt elk gevoel voor richting. Bedrijven die gewoon net blijven doen alsof klanten graag hun spullen komen halen en internet vergeten vallen bij bosjes, zomaar, ineens. Niet vooruit gekeken, niet ingehaakt, geen nieuw concept.

Bij HR mensen is ook zoiets aan de hand. Ze willen sollicitatiebrieven, CV’s , soms een extra toelichting in de vorm van extra vragen en dat soort dingen. Verstandige HR mensen kijken op LinkedIn of andere sociale media. Maar het gaat heel langzaam. Een masterplan is noodzakelijk.

Technische bedrijven bezoeken vaak de universiteit, raken aan de praat met studenten en proberen de passende studenten al vroeg aan zich te binden. Dat is eigenlijk de voorloper van het volgen door een computer vanaf je geboorte, alleen iets later.

De toekomst voorspellen is moeilijk maar zomaar een opsomming wat ons de komende 30 jaar mogelijk te wachten staat:

  1. De automatisering en robotisering neemt ernstig toe, van autofabrikant tot zorginstellingen, postbezorging en scheepsbouw, er verdwijnt heel veel werk.
  2. Er zijn inmiddels naar alle landen om ons heen grote buizenposten aangelegd die de doorvoerfunctie van Nederland sterk vereenvoudigen. Zie bijvoorbeeld Elon Musks recente tests met ondergronde transport. Automatisch lossen van een vrachtschip en direct in de juiste buis. Alleen het laatste stuk wordt nog, met elektrische vehikels, bezorgd. Vrachtwagens zijn vrijwel uitgestorven, minder files.
  3. Werken wordt een soort van wat wij nu een bijbaan noemen.
  4. De bedrijven maken meer winst want men hoeft geen salaris, ziektekosten etc. te betalen. Dat kan natuurlijk niet als je het land draaiende wilt houden dus komt er een soort robotbelasting, de RB.
  5. Omdat meer en meer mensen moeten meer en meer hun geluk zoeken in andere zaken dan werk. Dat kan natuurlijk alleen met voldoende middelen, bijvoorbeeld een basisinkomen.
  6. Er ontstaat veel werk in afleiding, kunstenaars vieren hoogtij, ons leven verdiept want we hebben tijd. Waar honderd jaar geleden 70 uur per week werken normaal was gaat het aantal werkuren terug naar 12 per week. Op de Rijksweg kun je inmiddels rolschaatsen.
  7. Om toch als land steeds te kunnen vernieuwen zijn er bollebozen nodig op ontelbare vlakken.

Ik kan nog wel verder dromen maar het zijn echt geen zaken waar we van op zullen kijken. Om als bedrijf een beetje voor te lopen moet je tenminste nadenken over de huidige werkzaamheden en hoe die over 30 jaar worden uitgevoerd. Ik denk dat 30% a 40% minder medewerkers en een hogere winst niet ondenkbaar is. Miljoenen Nederlanders minder aan het werk, dat kan niet. Het enige alternatief is minder werken en de winsten anders verdelen.

En daar ligt ook de taak van HR. Een goed begin zou kunnen zijn om al op de basisscholen in de buurt vanaf groep 7 en op alle middelbare scholen ‘mee te gaan doen’. Dat zou ook de zwaarbelaste groep docenten ontlasten. Gewoon, je gezicht laten zien, wat je als bedrijf betekent, vragen laten stellen (kinderen zijn slim) en volgen. Een beetje afstemmen met elkaar en je bent de computer voor.

Wat ik eigenlijk wil zeggen: zijn we voldoende met de toekomst bezig en zeker als HR? Ik zou het mooi vinden als, vanuit het standpunt van HR, we zouden kunnen komen tot een opsomming van veranderende zaken op werkgebied en hoe de gevolgen daarvan opgevangen zouden kunnen worden. Zou u daarom de voor uw organisatie belangrijkste ontwikkeling achter willen laten in de reacties?

Ik beloof dat ik uw ideeën over uw toekomstbeeld vanuit uw eigen omgeving, steeds weer groepsgewijs zal publiceren via dit blog en kijk dan ook uit naar uw reactie.

0 reactie(s) op “HR: hoe ziet je bedrijf er over 30 jaar uit?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.