HR succes in vier stappen

12/12/2011 Leestijd: 2 minuten

2012 belooft een mooi jaar te worden. Vooral voor HR managers en HR business partners en adviseurs. In deze tijd van cost cutting en  “more for less”, is het nu de kans om je gezicht te laten zien.  Maar dat vraagt wel lef en moed. Op weg naar succes in 4 stappen:

1. Praat met je klant en niet over je klant

HR professionals zijn verschrikkelijk goed in het duiden van de ontwikkelingen binnen hun organisatie. In HR meetings wordt dan ook vaak volstemmig geknikt als het gaat over wat manager A of B doet en eigenlijk zou moeten doen.  En dat ze niet begrijpen wat HR doet en eigenlijk aan waarde kan toevoegen. Prachtig, maar mee stoppen. Praat met je klant, of manager A en B en vraag wat speelt, waar hij wakker van ligt en hoe HR kan helpen. Dat levert waarde!

2. Onderneem!

HR stelt zich als staf en expert te vaak op als werknemer en wacht af. Of koestert zich is de lopende zaken zoals werving en ontslag of opleidingen en natuurlijk de lopende administratie. Een ondernemer ziet kansen en springt er op af. Voor HR betekent dat zij mag denken als de ondernemer en onderneming. Wat speelt voor mijn organisatie? Wat raakt onze continuïteit? Daar liggen managers van wakker en daar kan HR meer waarde toevoegen! Denk bijvoorbeeld aan reductie van ziekteverzuim en verhoging van productiviteit en innovatie of concreet aan de effectiviteit van de verkoopafdeling.

3. Lever resultaat

Blijf weg van modellen, abstractie en HR speak. Daar vraagt een manager niet om. Hij heeft issues en wil oplossingen. Dat levert spanning op tussen kwaliteit en tijd of professionaliteit en management , maar weet een weg te vinden naar ambitie en resultaat in perspectief van de manager. Lever gewoon wat hij vraagt binnen de kaders van waarden en wet. Ban “ja, maar”en ontwikkel een houding die zegt  “ja, en?”

4. Investeer in kennis

Natuurlijk, professionals leren elke dag. Maar waarover? Investeer eens in kennis over het bedrijf en de kunde van ondernemen. Draai mee in nachtdiensten of ga mee met een verkoper. De beste HR profs komen uit de business zelf, kennen de klappen van de zweep en begrijpen de context van de manager. Investeer daarin.

De titel is “HR succes in vier stappen”, maar als bovenstaande niet wordt ingevuld is de kans groot dat HR de boot mist. Kansen genoeg om het tij te keren, denk ik.

0 reactie(s) op “HR succes in vier stappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.