Huisarrest voor te dikke stewardessen

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Medewerkers met overgewicht, elk bedrijf heeft er wel eens mee te maken. Een secretaresse die vraagt om een op maat gemaakte stoel omdat haar bureaustoel is doorgezakt, te dikke medewerkers die zich vaker ziek melden omdat ze ongezond eten, te weinig bewegen en daardoor vatbaarder zijn voor ziekten. En, ook stewardessen die niet meer door het gangpad kunnen lopen zonder passagiers te verwonden.

Casus
Turkish Airlines heeft 28 van hun stewardessen en stewards op non-actief gezet, onbetaald, omdat ze te dik zouden zijn. Deze werknemers hebben al meerdere waarschuwingen gekregen dat ze af moesten vallen. Nu is het de vliegmaatschappij te gek geworden en krijgen de medewerkers verplicht een half jaar de tijd om af te vallen.

Voor Turkish Airlines zijn lengte en gewicht belangrijke factoren in de functie van steward(es). Naast dat ze representatief moeten zijn, is het belangrijk dat ze zich goed voort kunnen bewegen in het vliegtuig.

Vereisten
Kan dit nou zomaar? Is er bijvoorbeeld een streefgewicht en –lengte vastgesteld? Op de website van de Nederlandse Luchtvaart vond ik het volgende:

De persoonlijke vereisten verschillen per maatschappij, maar komen in grote lijnen op het volgende neer.

  • vriendelijk, servicegericht en goed verzorgd zijn;
  • de Engelse taal goed beheersen;
  • een niet te grote oogafwijking hebben (meestal tussen -5 en +5);
  • niet te groot en niet te klein zijn (verschilt per maatschappij);
  • een lengte en gewicht hebben die in verhouding zijn;
  • geen zichtbare tatoeages hebben;
  • binnen een bepaalde tijd op de basis-luchthaven kunnen zijn (meestal 60 minuten);
  • beschikken over een zwemdiploma;
  • geen strafblad hebben;
  • Uiterlijke verzorging.

Zowel stewards als stewardessen krijgen een korte instructie over hoe de luchtvaartmaatschappij verwacht dat het cabinepersoneel er uit ziet tijdens hun werk. Hierbij wordt gelet op het uniform, de hoeveelheid sieraden, de make-up, de handen en de haardracht.

Wat mag je als werkgever doen?
In principe mag een medewerker zelf bepalen hoe veel hij eet en hoe veel hij weegt, tenzij het werk eronder lijdt. Dan mag een werkgever de medewerker hierop aanspreken en waarschuwen. Wanneer de werknemer aantoonbaar geen of onvoldoende maatregelen neemt, zou dit ontslag als gevolg kunnen hebben.

Dikke kok
Wie weet niet meer het verhaal van de te dikke scheepskok die werd ontslagen? Ondanks verwoede pogingen om af te vallen, werd hij herhaaldelijk afgekeurd wegens overgewicht. Daarmee werd hij ongeschikt verklaard om zijn werk uit te mogen voeren. Na vele waarschuwingen en de geboden kansen om af te vallen, heeft de werkgever de kok ontslagen. De rechter keurde het ontslag goed, zonder enige vorm van compensatie.

Conclusie
Een werknemer moet soms aan bepaalde eisen voldoen, zoals in de luchtvaart. Dit kunnen eisen van inhoudelijke aard zijn, maar ook lichamelijke eisen. Indien een werknemer hieraan niet voldoet, kan een situatie ontstaan waarin niet langer van de werkgever verlangd kan worden dat zij het loon blijft doorbetalen of het dienstverband continueert.

0 reactie(s) op “Huisarrest voor te dikke stewardessen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.