HUMAN BEING MANAGEMENT (HBM) ZET JE BEWUSTZIJN IN DE AAN-STAND
Hardnekkige structuren en sturing op gewenst gedrag verliezen terrein in organisaties. Natuurlijk heb je een basis nodig, maar flexibele teams met authentieke talenten zorgen toch voor meer broodnodige wendbaarheid. Broodnodig omdat de winnaar van vandaag, al snel de verliezer van morgen kan zijn in de snelkookpan van hectiek en techniek. Ontwikkelingen zijn nauwelijks meer te volgen en je moet als organisatie mee om aan te blijven haken.
Wendbaarheid krijgt vorm door mensen die in hun kracht zitten. Het sturen en beoordelen op gewenst gedrag vanuit de eigen cultuur draagt daar niet meer aan bij. Gewenst gedrag komt niet uit jezelf waardoor mensen steeds tegen zichzelf in werken. Werken vanuit aangepast gedrag wordt een slijtageslag met stress en burn-out tot gevolg.
De menselijke natuur daarentegen is een betere basis om mensen werkelijk in hun kracht te zetten en organisaties te laten veranderen. Human Being Management voegt daarom natuur als derde dimensie toe aan structuur (regels en procedures) en cultuur (gedrag en manieren). Ja, en dan maak je als organisatie het verschil omdat je mensen waarde kunnen toevoegen.
HBM maakt het verschil door de onbewuste onderstroom zichtbaar te maken
“De menselijke natuur stuurt de cultuur aan en bestaat uit alle meestal niet bekende en onbewuste drijfveren van mensen die voornamelijk zijn ontstaan in onze jeugd” (Eduard J. Baas 2017).
HRM spreekt over resources. HBM over being. Het wezen, de mens. Traditionele methodieken hanteren begrippen als werkwaarden, onderliggende motivatie en competenties. Begrippen die gaan over (zichtbaar) bewust gedrag en cognitieve processen in het hoofd. HBM vindt de verdieping in de menselijke natuur, door, naast de bewuste bovenstroom, ook de onbewuste onderstroom van het gedrag zichtbaar te maken.
HBM: wie ben ik werkelijk?
Deze energievretende onbewuste schaduwkant van mensen heeft veel spanningen tot gevolg. Een verbetering kan verwacht worden van een aanpak die de dieper zittende onbewuste aansturing van mensen leert herkennen en veranderen. En dat is nu precies de kern van de natuur dimensie. HBM geeft het individu inzicht in zijn of haar onbewuste zelf door zelfreflectie, waardoor deze zijn of haar kwaliteiten beter kan benutten. Het gevolg is dat medewerkers hun denk- en werkkracht beter kunnen inzetten en meer eigenaarschap tonen.
Zelfreflectie op het bewuste en onbewuste in de praktijk
Kort samengevat neemt HBM zowel het onbewuste als het bewuste samen als basis voor verandering en noemt dit natuur. Organisaties die geloven in verandering vanuit deze natuurlijke kracht van mensen moeten open staan om hun mensen naar zichzelf te kunnen laten kijken. Niet iedereen is even goed in zelfreflectie op hun onbewuste. Om het onbewuste vervolgens bewust te maken en je beslisruimte te vergroten. Want dat is de kern van HBM.
Zo kan de medewerker die dichtklapt door het autoritaire gedrag van zijn baas door zelfreflectie bewust worden van zijn angst voor zijn dominante vader uit zijn jeugd. Hij was zich hier niet bewust van omdat hij het in zijn jeugd altijd heeft onderdrukt. Nadat hij zich hier bewust van is geworden kan hij vervolgens zijn beslisruimte vergroten door niet dicht te klappen maar een andere reactie te geven waardoor hij zijn waarde voor de organisatie vergroot.
Werkt HBM ook voor mijn organisatie?
U zult denken, in theorie een mooi voorbeeld, maar moet ik dan psychologen gaan aannemen? Natuurlijk niet. Om HBM te omarmen door te willen investeren in de menselijke natuur is er een gecertificeerde meting mogelijk. Ook vraagt HBM als vanzelfsprekend coaching op zelfreflectie, bewustwording en vergroting van beslisruimte. HBM kan op deze manier echt het verschil gaan maken voor selectie van medewerkers, talentmanagement en leiderschapsontwikkeling. Maar wat natuurlijk wel geldt: de ene persoon is meer in staat om vanuit zelfreflectie te groeien dan de andere persoon. Maar dat houd je altijd.
Geef een reactie