Iederééns talent moet gemanaget worden!

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Talentmanagement zoals we het toepassen is een vreemd begrip. We kijken naar onze organisatie en identificeren dan high potentials of talenten waar we extra in gaan investeren, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en uiteindelijk de leiders van de organisatie kunnen worden. En talent of potentieel definiëren we dus op basis van iemands capaciteit om leiding te geven, visie te ontwikkelen en de organisatie daar naar te vormen – of iets op vergelijkbare lijn.

De mensen in de organisatie die geen talent zijn blijven hier achter, daar schreef medeblogger Eduard van Brakel een eloquent blog over: Waar zit het echte talent? We besteden weinig aandacht aan de HR adviseur die écht een goede HR adviseur is, tenzij we hem bevorderen tot manager, want dat is de enige volgende stap die denkbaar is. Dezelfde functie blijven houden is financieel minder aantrekkelijk; leidinggevende worden is dan dé stap om te maken. En als we dit doen hebben we kans om deze HR adviseur te ‘Peter principelen’, hij is tenslotte een fantastische HR adviseur, maar niet per se een goede manager.

Waar het ontbreekt is een breder talentmanagement: één waar niet alleen mensen met capaciteit voor managementfuncties aandacht krijgen van de talentmanager, maar álle werknemers. Het is helemaal niet vreemd dat de mensen die later de belangrijkste beslissingen moeten maken en die soms bij voorkeur uit de eigen organisatie komen, méér aandacht krijgen, het is wel vreemd dat zij als enigen talenten worden genoemd en dat de aandacht naar andere functies en functionarissen er sterk naar neigt te verwateren.

Gelukkig lijkt hier ook de toekomst te liggen: Ulrich schreef in 2012 al dat HR outside-in moet gaan denken en stelt onder andere dat HR moet kijken naar de vereisten van de business en o.a. lijnmanager moet ondersteunen in het helpen ontwikkelen van alle werknemers in de organisatie, zodat deze beter in staat is op de vragen van de klant in te spelen. Wel zijn hier nog duidelijk slagen te maken. Hoe ziet u deze ontwikkelingen binnen uw organisatie?

0 reactie(s) op “Iederééns talent moet gemanaget worden!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.