Ik heb een 9-tot-5 mentaliteit

07/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Ik heb een 9-tot-5 mentaliteit en daar ben ik trots op. Ik pas ook niet in het standaard functieprofiel van een flexibele werknemer die doch ook bijzonder punctueel is, die een teamspeler is én prima alleen kan werken. Die een generalist is en een specialist in de 5 belangrijkste gebieden van zijn vakgebied.

De cynici beweren dat bedrijven werknemers willen met 10 jaar werkervaring, een academische opleiding, een steile leercurve, buitenland ervaring… en dat op hun 23e. Ik beweer dat bedrijven helemaal niet weten wat ze willen.

Dit komt omdat ik regelmatig functie-eisen lees. Of überhaupt vacatureteksten. Noem het een tic van me, ik vind het een interessante manier om door een andere bril naar een bedrijf te kijken. Je ziet wat voor ‘smaak’ er aan de vacature zit en ook waar het bedrijf de focus legt in de functie. Idealiter.

Vaak zie je ook een onmogelijke lijst van eisen. Niet een moeilijke lijst, een academicus met 3 jaar werkervaring, twee masters, buitenland ervaring, een derde taal, in de goede richting en in de goede buurt, dát is moeilijk. Onmogelijk wordt het als je tegenstrijdige dingen gaat vragen. Iemand die punctueel is heeft een 9-tot-5 mentaliteit, hij is ook punctueel ná 5 uur en wil zijn afspraken nakomen. Iemand die graag onder mensen is, zou gemiddeld wel eens vaker een leuk teamlid kunnen zijn. Omdat hij graag onder mensen is, is alleen werken voor die persoon weer sneller saai. Wil je dan een mensen-mens of iemand die goed alleen kan werken?

Ik zou graag vacatures zien waaruit blijkt dat bedrijven goed naar zichzelf kijken. Waar een stuk zelfkennis in zit en waar een kandidaat zelf ook al na kan denken over de match.

Gedaan met de geen-9-tot-5-mentaliteit, creatief-flexbiel en punctueel-richtlijnen volgende naamloze professional die alles wel en niet kan.

Welkom de authentieke werknemer die kan zeggen dat hij liefst om 5 uur naar huis wil en die precies de match met de vacature kan maken en weet te vertellen waarom hij daadwerkelijk de persoon is waar de organisatie naar op zoek is.

Hoe zouden bedrijven er uit zien als ze open zouden zijn in hun arbeidsmarktcommunicatie?

Dit gastblog is geschreven door Jeroen.

0 reactie(s) op “Ik heb een 9-tot-5 mentaliteit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.