In 10 stappen ontspannen succesvol

08/04/2020 Leestijd: 4 minuten

Wat de meeste mensen is aangeleerd, is dat tijd geld is. Tijd is je meest kostbare bezit, en als drukke professional heb je geen tijd te verliezen. Het gevolg hiervan is dat een opgejaagd gevoel voor veel mensen vrijwel de enige manier is om succesvol te blijven. Ben je bang om de ‘regelmodus’ los te laten? Dan blijf je rennen, ook al weet je diep van binnen dat het anders kan en moet, wil je de race ‘winnen’. Het boek ‘In 10 stappen ontspannen succesvol’ van Daisy da Veiga inspireert je om in minder tijd meer impact te maken aan de hand van verschillende tools, zoals doe-, voel- en reflectieopdrachten. Ik was benieuwd wat ik van dit boek zou kunnen leren.

Meer impact in minder tijd

Meer impact maken in minder tijd en minder vaak onrust en stress ervaren, dat wil iedereen wel. Maar hoe doe je dat? Volgens de auteur van het boek doe je dat vooral door jezelf heel goed te kennen en veel te reflecteren. Ze gaat uit van de TOTITIA-formule: Time Out. Tune in. Turn It Around. Volgens haar is het belangrijk om met aandacht te kijken naar wie je bent en wat je voelt, doet en denkt. Alleen zo kom je erachter wat je uit het leven wil halen en kun je een positieve verandering teweegbrengen. Daisy heeft 10 stappen omschreven die je kunt volgen om via ‘magisch leiderschap’ een nieuwe manier te leren om succes aan te trekken.

In 10 stappen succesvol

Stap 1. Neem de tijd
Stap 2. Zie wat het leven je spiegelt
Stap 3. Ga van moeten naar willen
Stap 4. Omarm jouw eigenwaarde
Stap 5. Durf naar jezelf te kijken
Stap 6. Geef toe aan jouw zielsverlangen
Stap 7. Kies voor jouw ideale thuis-werk-spiritualiteitsbalans
Stap 8. Nodig nieuwe energie uit
Stap 9. Wees je ware zelf
Stap 10. Gebruik de kracht van woorden

De tijd nemen

Het lijkt tegenstrijdig, maar om in minder tijd meer impact te maken, moet je eerst méér tijd nemen. Als je de tijd neemt om tot rust te komen, levert dat helderheid in jezelf op. Als je bijvoorbeeld een live event bezoekt, geef je jezelf een dag of dagdeel om je te focussen op je ontwikkeling. Als je dat wat vaker doet, zul je merken dat meer dingen gaan vanuit een flow, in plaats van uit wilskracht.

Moet-overtuigingen

Een van de opdrachten in het boek gaat over persoonlijke ‘moet-overtuigingen’. In deze oefening is het de bedoeling dat je binnen 5 minuten opschrijft wat jij allemaal volgens jezelf ‘moet’. Daarna zet je daar een streep door en schrijf je ernaast ‘ik wil’. Vervolgens schrijf je alles op wat jij wil ervaren, doen, zijn, hebben en betekenen in jouw leven. Als je blij wordt de lijst die je hebt beschreven, dan is dit de basis van jouw nieuwe privé-werkbalans.

Clear Business Mindset Canvas

Wat ik een mooi onderdeel uit het boek vond was het Clear Business Mindset Canvas. Deze tool helpt je om helderheid te krijgen in de zaken die jij belangrijk vindt in je werk. De voorbeelden die erbij omschreven staan helpen je om in een bepaalde richting te denken. In het Canvas kun je je eigen antwoorden invullen. Zo beschrijf je bijvoorbeeld welke werkvorm het beste bij jou past, wat jij nodig hebt om in de flow te komen en waar jij door gemotiveerd wordt. Dit geeft je een duidelijk overzicht van de onderdelen die jij in je werk nodig hebt om er voldoening uit te halen.

Mijn mening over het boek

Het boek is speciaal gericht op vrouwen. De schrijfstijl is heel persoonlijk, ze spreekt je direct aan. De focus ligt vooral op jezelf toestemming geven om het rustiger aan te doen en na te denken over wat je precies uit je werk en leven wil halen. Vaak moet je eerst vertragen om vervolgens te versnellen als je de juiste doelen wil bereiken.

Naar mijn idee ligt de focus in het boek iets te veel op spiritualiteit en het geloof in God, wat maakte dat ik me er wat minder mee kon identificeren. Wel zaten er wat oefeningen in het boek waar ik zeker iets mee kon. Ik zou het aanraden voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe vormen van reflectie. Het is een soort werkboek als eerste stap naar een meer ontspannen work-life balance en stimuleert je om op zoek te gaan naar wat het precies is waar jij voldoening uit haalt.

Wil je dit boek ook lezen? Je kunt het bestellen via Managementboek.nl

0 reactie(s) op “In 10 stappen ontspannen succesvol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.