In een negatieve spiraal? Neem de regie

14/10/2020 Leestijd: 3 minuten

Soms zou je het liefst onder een dekentje op je bank kruipen met de lichten uit en je telefoon op ‘stil’. Herken je dat? Soms gebeuren er dingen in het leven…

Je ziet het niet meer zitten, ziet geen uitweg, geen licht aan het einde van de tunnel. Alleen maar somberheid en ellende. Het voelt als een sombere en regenachtige zondagmiddag. Het is koud in huis. Het regent en de storm raast als een bezetene om je huis. Er ligt alweer een plas water op die vensterbank waar het raam niet goed sluit. Je voelt je uitgeput. Je doet je koelkast open en probeert inspiratie op te doen voor je avondmaaltijd. Naar de supermarkt lopen in dit weer is geen optie. Je kapotte paraplu zal geen weerstand bieden in deze storm en je oude regenjas zal weinig regen tegenhouden. Je hebt nergens zin in. Uit ellende eet je een heel pak koekjes op. Die avondmaaltijd hoeft ook niet meer. Je zet de tv aan en zapt van zender naar zender. Die leuke programma’s lijken er vandaag niet te zijn.

Neem zelf het heft in handen

Pas op voor deze negatieve spiraal. Als je blijft piekeren en dezelfde beelden, woorden of gevoelens op blijft roepen, zul je je niet beter gaan voelen.

McKinsey geeft in zijn Centered Leadership model aan dat je zelf het heft in handen kunt nemen met onder andere:

  • Je houding: je blik op de wereld, hoe je opkrabbelt, zelfvertrouwen, optimisme
  • De regie: regie voeren over je leven naar jezelf en je omgeving

‘Engaging’ oftewel regie, is dat waar alles samenkomt. Stap over die onzichtbare lijn en wordt iemand die ervoor zorgt dat dingen gebeuren in plaats van dat de dingen je zomaar overkomen. Hef de beperkingen in je leven op. Die bestaan alleen maar in jouw eigen gedachten.

Vooroordelen

Ik las ergens dat zodra je iets gepresteerd hebt, de vooroordelen over jou zullen veranderen. Ik vraag me weleens af of we zelf niet de meeste vooroordelen over onszelf hebben. Wat wij geloven over onszelf, wat de waarheid is die we ons zelf vertellen, is bepalend voor ons geluk en succes. Als je dit mechanisme begrijpt, dan ligt de wereld voor je open. Je kunt dit namelijk veranderen en omdraaien.

Dus bedenk waar je zit, waarom je daar zit, welke andere wegen je kunt inslaan en met wie. Wat kun jij doen? Danny Vera schreef er een lied over: ‘Roller Coaster’.

Here we go
On this roller coaster life we know
With those crazy highs and real deep lows
I really don’t know why
And I will go
To the farthest place on earth I know
I can travel all the road, you see
‘Cause I know you’re there with me

Als HR professional heb je zowel te maken met je eigen rollercoaster als die van anderen. Durf je in te stappen? Heb je vertrouwen en geef je anderen ook dit vertrouwen? Hoe motiveer jij jezelf en de mensen om jou heen?

0 reactie(s) op “In een negatieve spiraal? Neem de regie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.