In vier stappen naar een mantelzorgvriendelijk HR-beleid

08/06/2021 Leestijd: 3 minuten

In Nederland combineert 1 op de 5 werknemers zijn/haar werk met mantelzorgtaken. In de zorgsector zelfs al 1 op 4. Dat aantal groeit. Zodoende is het van belang voor werkgevers om na te gaan wat zij kunnen doen voor hun werknemers met mantelzorgtaken. Hoe kunnen zij helpen balans aan te brengen tussen werk en mantelzorg?

Het proces naar een mantelzorgvriendelijke organisatie

Een mantelzorgvriendelijk HR-beleid biedt voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Het draagt namelijk bij aan duurzame inzetbaarheid en werkt kostenbesparend. Om een mantelzorgvriendelijke organisatie te worden, bestaat er een proces van 4 stappen. Deze stappen zijn: bespreken, beschrijven, bekwamen en borgen.

Stap 1. Bespreken

Niet iedereen weet wat mantelzorger zijn precies betekent. Laat staan dat in de organisatie bekend is wie er met mantelzorg te maken heeft. In deze stap maak je de organisatie bewust van het thema. Je faciliteert bespreekbaarheid,  dat kan op allerlei manieren. Hoe je dat het beste kunt doen? Peil bijvoorbeeld eerst met de anonieme werk en mantelzorg monitor.

Stap 2. Beschrijven

Er zijn verschillende regelingen voor werkende mantelzorgers. Sommigen staan in de wet, maar je kunt natuurlijk ook in je organisatie specifieke faciliteiten en/of regelingen aanbieden. In deze stap maak je een beschrijving van deze faciliteiten en regelingen in het HR-beleid.

Stap 3. Bekwamen

Is het thema in de organisatie al bespreekbaar gemaakt en zijn de faciliteiten en regelingen ook al inzichtelijk? Dan ben je op de goede weg. Maar dan? Wat betekent werk met mantelzorg combineren voor het HR-beleid? Hoe gaan leidinggevenden het gesprek aan met werkende mantelzorgers? En hoe bespreken werkende mantelzorgers hun zorgtaken onderling met collega’s? Deze stap gaat meer over het bespreken en actief handelen bij mantelzorg situaties. Hoe je werknemers en leidinggevenden kunt bekwamen in dit thema, lees je op: www.werkenmantelzorg.nl.

Stap 4. Borgen

Het is altijd goed om een bepaalde periode extra aandacht te besteden aan werk en mantelzorg. Maar hoe zorg je ervoor dat het thema geborgd wordt? Zijn nieuwe medewerkers ook op de hoogte van de faciliteiten en regelingen? En gaan ook zij adequaat om met situaties waarin werk en mantelzorg worden gecombineerd? In deze stap borg je mantelzorgvriendelijk werken in je organisatie. Hoe je werk en mantelzorg kunt borgen, lees je op www.werkenmantelzorg.nl.

Deze vier stappen hoeven niet op bovenstaande volgorde te worden uitgevoerd, maar zijn wel allemaal belangrijk. Heb je als organisatie alle vier de stappen doorlopen, dan kun je opgaan voor de erkenning als mantelzorgvriendelijke werkgever. Het aanvragen van de erkenning kan onder andere via de Werk & Mandelzorg Tool.

Erkenning voor mantelzorgvriendelijkheid

Met de ‘Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ erkent Werk & Mantelzorg dat je goed bezig bent met het thema. De Erkenning is geen certificaat of keurmerk, maar een blijk van waardering. Het is een bevestiging dat de organisatie aandacht heeft voor het combineren van werk en mantelzorg.

Op zoek naar een mantelzorgbegeleider? Via www.mantelzorg.nl vind je meer informatie.

0 reactie(s) op “In vier stappen naar een mantelzorgvriendelijk HR-beleid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.