Inspectie SZW gaat hard optreden tegen PSA

15/11/2015 Leestijd: 3 minuten

Pesterijen, agressie en te hoge werkdruk staan boven aan de lijst in het Jaarplan 2016 van de Inspectie SZW. Kortom zij gaan hard optreden tegen psychosociale arbeidsbelasting en daar hebben zij een plan voor ontwikkeld. Uit het onderzoek naar PSA (psychosociale arbeidsbelasting) komt naar voren dat 33% van het ziekteverzuim onder bedrijven komt door PSA. Dit resulteert jaarlijks in 6 miljoen verzuimdagen. ZZP’ers en uitzendkrachten zijn de voornaamste slachtoffers van dit fenomeen.

Werkgevers kunnen meer strenge controles verwachten van de Inspectie SZW. Zij gaan kijken of werkgevers genoeg stappen ondernemen om het ziekteverzuim laag te houden. Als werkgevers zich hier niet aan houden zal de inspectie net zo lang op blijven treden tot dat werkgevers concrete stappen ondernemen om PSA te bestrijden en structurele zorg voor goede werkomstandigheden te bieden aan hun werknemers. Hieronder 2 voorbeelden van stappen die de inspectie gaat ondernemen:

1.    Strenge toezicht op de naleving van cao’s

Zowel werknemer als werkgever kan beroep doen op de inspectie om te onderzoeken of het bedrijf waar zij werkzaam zijn volgens de regels van de cao uitbetalen. Vakbonden en werknemers kunnen met deze resultaten van het onderzoek naar de rechter gaan om naleving te eisen van de werkgever. Er staan 45 onderzoeken gepland in 2016 en er komen 100 inspecties naar fictieve dienstverbanden. Illegitieme dienstverbanden worden bijvoorbeeld gebruikt om hypotheken af te sluiten of familie vanaf het buitenland naar Nederland te halen.

2.    Bestrijding illegale arbeid

De thematiek bij de bestrijding tegen illegale arbeid zal wel per branche verschillen. Zo zal een inspectie binnen de detailhandel vooral de nadruk leggen op onderbetaling en te lange werktijden. Binnen de tuinbouw zal er vooral gelet worden op illegale arbeid en in de bouw ligt de focus op kankerverwekkende stoffen, valgevaar en arbeidsuitbuiting. Door de toename in flexibele arbeid is er extra aandacht vanuit de inspectie voor ZZP’ers en uitzendkrachten, zo is de inspectie er bijvoorbeeld achter gekomen dat gevaarlijke klussen in de bouw steeds meer door ZZP’ers worden verricht.

Naar mijn mening is het niet verkeerd dat de Inspectie SZW harde eisen gaat stellen op dit gebied. Het is sowieso goed om het ziekteverzuim te bestrijden maar daarnaast is het ten allen tijden belangrijk dat het bedrijf aandacht geeft aan het onderhouden van een goede werksfeer en collegialiteit. De illegale arbeid kost de staat ook bakken met geld maar de vraag is hoever de inspectie hier mee kan gaan? Hoe zit het met bedrijven die hun zaken prima voor elkaar hebben en toch meer inspecties gaan ontvangen? Deze benadering gaat hen tijd en geld kosten. Als werknemers beroep doen op hun recht op inspectie voor hun huidige werkgever, hoe gaat de arbeidsrelatie dan veranderen? Kunnen werknemers de Inspectie SZW anoniem inschakelen? Daar ben ik benieuwd naar en ik ben ook nieuwsgierig naar jullie mening en visie hierover dus laat het graag weten via de comments!

Voor meer informatie over dit artikel klikt u hier en aanvullende informatie over het jaarplan 2016 vind u via de site van de Rijksoverheid.

0 reactie(s) op “Inspectie SZW gaat hard optreden tegen PSA”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *