Inspiratie krijg je door te doen!

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

Weet u het nog? Het thema van deze Opstarter(s) zou INSPIRATIE zijn. Want dat is de motor die ons aanzet om de dingen die we doen met een extra drive te doen. Zodat we een beter resultaat van onze inspanningen bereiken. Inspiratie is 90% transpiratie, is een bekend gezegde. Anders gezegd: Je moet “zweten” om inspiratie te krijgen. Laten we eens wat “filosoferen” rond dat “idee dat je moet zweten” met een tweetal voorbeelden.

Voorbeeld 1.
Ik hoorde afgelopen vrijdag op de Belgisch TV een cabaretier in een prachtige sketch vertellen over de manier waarop hij zijn lief zijn liefde toonde bij het ontwaken. Hij zei het zo: “Als ik wakker word, dan sta ik heel voorzichtig op, kijk of ze nog slaapt, sluip op kousenvoeten de slaapkamer uit, ga heel stilletjes naar beneden, open de tuindeur, ga naar de braamstruiken, pluk de dikste, de zwartste, de sappigste bramen die ik kan vinden, sluip weer naar binnen en ga naar het aanrecht, waar ik de bramen van al hun pitjes ontdoe zodat ik het mooiste, zachtste en gladste fruitsap krijg en dat ga ik haar dan brengen.” Hebt u ooit zo mooi horen zeggen: “Ik zie u graag” of  “ik hou van jou”? Ik vond dat zo’n inspirerend verhaal, ik kreeg er echt een kick van. Het was als een gedicht, een ode aan alles wat je lief is, op een heel bijzondere manier neergezet. Maar transpiratie, nee. Misschien dat dat gebeurt als ik me ga inzetten om mijn eigen lief binnenkort ook eens op een bijzondere manier te wekken. Wie weet.

Voorbeeld 2.
De laatste mooie nazomer-zondagmiddag waren we gaan wandelen met ons gezin en uiteindelijk neergestreken op een mooie plek voor nog wat bourgondisch nagenieten. Heerlijk sereen. Maar dat verdween toen een groepje oudere wandelaars verscheen en luidop aankondigde dat men dorstig was geworden. Onder veel hilarisch gelach en geroep werd de bestelling opgenomen en kwam de groep geleidelijk tot rust. Ik bekeek het tafereel en kreeg al snel een dame op leeftijd in de gaten die, zonder dominant te zijn, centraal in de groep stond.

Toen iemand uit de groep naar ons toe kwam met de vraag of wij bekend waren in de omgeving, kreeg ik de gelegenheid om te informeren waar ze vandaan kwamen en of ze een uitje hadden, danwel iets hadden te vieren. Tot mijn verrassing bleek het een wandelclubje te zijn, dat geen andere band had dan dat zij allen in één appartementencomplex woonden en dat zij op stap waren met hun oudste bewoner, inderdaad, de oudere dame die al eerder mijn aandacht had getrokken. “Weet u, dat ze elke dag naar het centrum loopt, 4 km. heen en terug; dat ze elke dag met al haar boodschappen 6 trappen oploopt en dat haar vakanties altijd wandelvakanties zijn? En dat ze ons lui noemt omdat we veel te vaak de auto nemen? Lopen is gezond is haar devies en zodoende zijn enkele bewoners met haar mee gaan lopen en zie nu het resultaat. De hele flat loopt bijna elke Zondag. We voelen ons een stuk fitter daardoor, het is gezellig en we hebben een sterke band met elkaar gekregen omdat we elkaar ook beter hebben leren kennen. Het is toch geweldig dat je door ons alleen maar aan te spreken en te tonen wat allemaal kan als je maar doet, zo’n hele flat kunt inspireren om mee te doen. Wat een geweldig mens”.

Toen werd er geroepen en vertrok mijn zegsman voor de 2e helft van hun wandeling. Jemig, zeiden mijn lief en ik tegen elkaar, wat een inspirerende vrouw moet dat zijn! En dat enkel en alleen door het goede voorbeeld te geven en anderen daarop aan te spreken. Toen stapten ook wij op en gingen met stevige tred op naar huis. Immers goed voorbeeld doet goed …… Precies. Want ook zonder de betreffende dame gesproken te hebben, had zij ons – via-via – een inspiratie geschonken, die wij dankbaar en zonder een drup transpiratie hebben geaccepteerd.

Blijft dus de vraag of het waar is dat inspiratie 90% transpiratie is? Tja, als het betekent dat je nog wat moet doen aan de vondst om je lief te verrassen met superglad bramensap of je hele flat aan de wandeling te krijgen, ja, dat kan wel eens wat druppels kosten. Maar het geweldige idee dat je hebt maakt die arbeid absoluut zoet.

Ik wens u een opwekkende week.

0 reactie(s) op “Inspiratie krijg je door te doen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.