Inspiratie opgedaan bij Jef Staes: innovatie- en talentmanagement

15/05/2018 Leestijd: 2 minuten

Donderdag 1 maart jl. heb ik genoten van het inspirerende en prikkelende verhaal van Jef Staes. Jef is een expert op het vlak van business- en cultuurinnovatie. Hij is o.a. bekend van zijn Redmonkey verhaal over rode apen en passieloze schapen.

Tijdens deze geweldige middag heb ik met HR vakgenoten gesproken over het thema ‘innovatie- en talentmanagement’. Ik heb mij laten verrassen door de verschillende meningen over de vraag: hoe het komt dat organisaties niet snel genoeg leren en innoveren. Jef schetst een treffend beeld van de huidige tekortkomingen van organisaties. Deze zijn simpelweg niet gebouwd om de innovatie- en informatievloedgolf te trotseren. Hij spreekt over de generatie 2D en 3D. zie plaatje.

Zijn visie spreekt mij bijzonder aan. Hij gelooft dat het management van een bedrijf in deze tijd van snelle veranderingen en een explosie van informatie, meer het accent moet gaan leggen op het aanboren van passies en talenten van mensen.
Passiemanagement boven autoritair leiderschap en het managen op basis van macht met een sterke focus op het werken met functiebeschrijvingen en targets. Volgens hem is het veel waardevoller om je energie te steken in de vraag hoe je een lerende organisatie kunt creëren. De dynamiek in de wereld om ons heen en turbulentie in de economie vraagt van organisaties en mensen dat ze blijven leren, innoveren en veranderen. Dat roept om een manier van werken waarbij het accent komt te liggen op het aanboren van passies en talenten. Bedrijven hebben behoefte aan managers die die vorm en inhoud durven te geven aan steeds wijzigende rollen die vragen om flexibiliteit, intrinsieke motivatie, drive en wendbaarheid.

Jef wil organisaties bouwen met andere managementstijlen. Dit vereist volgens hem moed van CEO’s. Hij wil bedrijven uitdagen om managementteams te vormen die samengesteld zijn met coachende managers met de gave en de ambitie om vertrouwen te geven, talenten en passies te benutten om daarmee innovatie te creëren. Hij wil CEO’s wakker schudden om op een andere manier te kijken naar organisatieontwikkeling.

Jef schreef ook de volgende drie bestsellers: 1. “Mijn organisatie is een oerwoud” , 2. “Mijn manager is een held” en 3. “Ik was een schaap”. Alle verhalen gaan over de dramatische veranderingen waar organisaties vandaag de dag voorstaan. Hij begeleidt organisaties in de overstap naar een nieuwe organisatiecultuur. Doelstelling is steeds het verhogen van de wendbaarheid en het innovatievermogen van medewerkers, teams en processen.

0 reactie(s) op “Inspiratie opgedaan bij Jef Staes: innovatie- en talentmanagement”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.