Intervisie zonder praten? Ja, dat kan!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Op een avond in november zit een groep van coaches en HR-adviseurs, die allemaal wel enige ervaring met intervisie hebben, klaar voor een inspirerende avond. Alexandra, een van de bedenkers van Ziejem houdt de uitleg kort en krachtig. Gezien de achtergrond van de groep gaan we iets afwijken van de normale werkwijze. Aan de slag!

Starten met een casus

Ieder van ons begint met het tekenen van een casus in het midden van een vel papier. Er mogen geen woorden aan de tekening toegevoegd worden. ‘Oeps, ik kan helemaal niet tekenen,’ was de eerste gedachte die bij mij opkwam. Hoe kan ik zonder woorden uitleggen tegen welk probleem ik aanloop? Gelukkig hoor ik om mij heen nog meer wanhopige zuchten en kreten, ik ben duidelijk niet de enige die – te – kritisch over haar tekenkunsten is.

Reactie op de casustekening

Vervolgens geven we, zonder een woord te zeggen, onze tekening door naar de buurman/vrouw. Bedoeling is om je reactie op de casus rond de casustekening te plaatsen. Je mag ook iets toevoegen aan de bestaande tekening. Best lastig, want wat is die casus? Welke interpretatie geef ik aan de tekening van mijn buurman? Wat doet die tekening met mij? En wat zou ik dan willen toevoegen aan zijn tekening? Vragen die in een flits door mij heen gaan. Intuïtief begin ik een aanvulling te maken op zijn tekening en geef het papier door aan mijn buurvrouw. Dit hele proces herhaalt zich totdat mijn eigen tekening weer op mijn schoot ligt. En, dit hele proces voltrekt zich in stilte.

Herkenning

Bij de volgende stap wordt wel gesproken. Als inbrenger licht ik kort toe wat mijn casus is. Ik zie mensen knikken van herkenning, maar ook verbaasde gezichten. Mijn tekenkunsten zijn blijkbaar niet voor iedereen herkenbaar. Net als bij ‘gewone’ intervisie worden er geen adviezen en oplossingen gegeven, maar word ik door de tekeningetjes gestimuleerd zelf te ontdekken hoe ik mijn casus zou kunnen aanpakken. Mooi om te ontdekken is dat ik automatisch de tekeningetjes heel positief interpreteer, zonder oordeel.

De Ziejem methode

Als (intervisie)coach kende ik tot nu toe alleen maar methoden die gebruik maken van gesproken woord. En was ik nieuwsgierig om kennis te maken met een methode die juist uitgaat van beelden. Intervisie zonder praten dus. Deze methode, ‘Ziejem’ is ontwikkeld door het Pauwerhuis. Het is een korte, snelle (30 minuten) methode met aandacht voor intuïtie, gevoel en beeld.

Wat ik geleerd heb

Wat heeft deze avond mij gebracht? Ik ben onder de indruk van de positiviteit die Ziejem uitstraalt, ook wanneer je niet direct een aanwijzing voor een mogelijke oplossing ziet, kun je toch geraakt worden. Ik ben verrast door de kracht van het beeld en vind het heerlijk dat er weinig gesproken wordt. Wat een verademing!

Deze methode van intervisie kan in veel verschillende groepen ingezet worden, zowel bij ervaren als minder ervaren groepen. Jong, oud, talig, anders talig, denker of beelddenker, als er maar vertrouwen aanwezig is. Gebrek aan tekentalent is geen probleem, hoewel daar voor sommige mensen de drempel wat hoger kan liggen.

0 reactie(s) op “Intervisie zonder praten? Ja, dat kan!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.