Inzetten op talent: een nieuwe vorm van vragen stellen

10/06/2021 Leestijd: 4 minuten

Wat staat dat talent je goed!

‘Wat is jouw talent en wat kun jij daarmee bijdragen aan de organisatie?’ Is dat een vraag die jij als leidinggevende wel eens stelt aan medewerkers? Veelal gaan functionerings- of beoordelingsgesprekken over de inhoud van de functie. Vaak proberen managers tijdens het gesprek te ontdekken of de uitgevoerde werkzaamheden overeenkomen met wat er in de functiebeschrijving vermeld staat. Of er wordt gekeken naar wat er de afgelopen twee weken is gebeurd en dat krijgt de aandacht.

Sta je als leidinggevende wel eens stil bij de talenten in je team? En hoe deze talenten elkaar kunnen versterken? Passen de talenten van de medewerkers nog wel bij dat wat ze op het moment aan het doen zijn? Om succesvol te zijn als organisatie is het belangrijk om goed te kijken naar de talenten (of sterke punten) van je medewerkers. Want medewerkers bloeien namelijk op als ze met een positieve benadering aan (of met) hun talent kunnen werken.

Inzetten op talent

Talent is aangeboren en als je dit goed kunt toepassen in je functie krijg je er energie van en haal je er voldoening uit. Mogelijk vind je het lastig om het talent van je medewerkers te benoemen. Het kan nuttig zijn om een objectief meetinstrument in te zetten om de kwaliteiten (competenties en talenten) van medewerkers in kaart te brengen. Op die manier heb je een 0-meting en kun je de talenten koppelen aan de functie en daar (samen) een ontwikkelplan op maken.

Vraag je als leidinggevende ook eens af waar jouw eigen talent ligt en hoe je dit inzet in je functie. Wat betekent dit voor jou en welke mensen of vaardigheden heb jij nodig om jouw talent te versterken?

Een andere manier van beoordelen

De kans is groot dat je tijdens een beoordelingsgesprek vraagt: ‘hoe vind je zelf dat het gaat?’ Veelal wordt een algemeen antwoord gegeven, wat zorgt voor weinig verdieping.

In de praktijk blijkt vaak dat leidinggevenden naar recente gebeurtenissen kijken om tot een beoordeling te komen. De ‘incidenten’ of successen uit de afgelopen maand staan centraal, zonder dat er echt wordt gekeken naar dat wat iemand op basis van zijn of haar talenten kan bijdragen aan de doelen van de organisatie.

Ook blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesorganisatie Gallup dat als je mensen vraagt of ze iedere dag de kans hebben het werk te doen waar ze het beste in zijn, slechts 10% bevestigend antwoord.

Een nieuwe vorm van vragen stellen

Waarschijnlijk staan de functioneringsgesprekken binnenkort voor de deur. De gebruikelijke standaardvragen zijn vaak geen goede manier om het te hebben over talent. Als je toch de gesprekken aan het voorbereiden bent, vraag je dan eens af welk talent de organisatie nodig heeft en hoe dit in het team zou passen. Welke mensen heb je in je team en waar zijn zij goed in? Vergelijk de medewerkers onderling eens om te bepalen waar de aanvulling zit. Probeer positief te kijken naar de medewerkers en hun inbreng, puur op hun talent.

En als je die voorbereiding hebt gedaan, stel dan tijdens het functionerings- of halfjaargesprek eens de volgende vragen:

  • Wat voor werk doe je graag?
  • Op welke talenten wordt dan een beroep gedaan?
  • Waar krijg je vaak complimenten over?
  • Wat zegt dat over wat je goed kunt?
  • Wanneer ga je fluitend naar huis (of naar je werk)?
  • Wat vind je een belangrijk succes uit de afgelopen tijd?
  • Wat deed je, wat bijdroeg aan het succes?
  • Hoe ziet voor jou een ideale werkomgeving eruit?
  • Wat zie je jezelf in de toekomst doen?
  • Wat is de essentie van je werk?
  • Wat ga je als eerste stap meer/minder doen?
  • Wat ga je morgen anders doen om je wens te realiseren?
  • Wat heb je van mij nodig om je wens te realiseren?

Als je meer talentgericht wil werken, zul je ook zelf het goede voorbeeld moeten geven. Zolang je als leidinggevende namelijk niet weet waar je talent ligt, kun je nooit het talent bij een ander herkennen. Wees oprecht nieuwsgierig naar het talent van de ander en bepaal vervolgens samen hoe dit talent het beste kan bijdragen aan de organisatiedoelstellingen.

0 reactie(s) op “Inzetten op talent: een nieuwe vorm van vragen stellen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.