Is Nederland klaar voor referral recruitment?

05/04/2012 Leestijd: 2 minuten

Referral recruitment is de belangrijkste trend bij de werving van adviseurs. Niet dure headhunters of intermediairs doen het werfwerk maar het eigen personeel.

Dat zegt The consultancy group, een netwerk van consultants werkzaam bij consultancy bedrijven. Volgens hun is de traditionele aanpak steeds minder succesvol en bovendien exorbitant duur. In de adviessector, waar elk jaar gemiddeld 25% van de werknemers van werkgever wisselt, is dat niet vol te houden.

Veranderend personeelsbestand

“Het betekent dat het totale personeelsbestand zich elke vier à vijf jaar compleet ververst. Voor een markt waarin het concurrentievoordeel van bedrijven voornamelijk is gebaseerd op menselijk kapitaal, zijn dit schokkende statistieken”, zegt Larry Zeenny, consultant bij Deloitte en lid van The Consultancy Group. Daar komt bij dat de nieuwe lichting adviseurs kritisch staat tegenover traditionele recruitmentmethoden als advertenties, intermediairs en headhunters.

Referral recruitment

Bij referral recruitment worden vacatures gevuld door aanbevelingen van werknemers. Dat betekent minder kosten en een betere kwaliteit van kandidaten. Deze kandidaten worden begeleid door werknemers en krijgen zo de kans om het adviesbureau uit eerste hand te leren kennen. Zeenny: “Dat bevordert een objectieve kijk en een goed gevoel voor de cultuur. Bovendien vinden werknemers het prettig om hun eigen bureau te vertegenwoordigen en bij te dragen aan recruitmentdoelstellingen.”

In het buitenland is referral recruitment al een groot succes. In Duitsland wordt bijvoorbeeld 34% van alle vacatures al vervuld door referral recruits [bron: het German Institute for Employment Research].

Wat vindt u van referral recruitment? Heeft het kans van slagen of is de Nederlandse bedrijfscultuur hier nog steeds niet optimaal geschikt voor? Een kleine 2 jaar geleden schreef Niels Welten hier al een interessant artikel over. Ben benieuwd in hoeverre de cultuuraspecten die in dit artikel werden genoemd nog steeds van toepassing zijn?

0 reactie(s) op “Is Nederland klaar voor referral recruitment?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.