Is succes maakbaar? (‘Hoe verdien ik mijn eerste miljoen?’)

29/08/2012 Leestijd: 4 minuten

De vraag naar instant succes is een miljoenenindustrie geworden. Het goede nieuws is dat er inderdaad mensen miljonair zijn geworden als gevolg van deze industrie. Het slechte nieuws is dat al deze miljonairs coaches zijn die het antwoord op de vraag pretenderen te hebben.

Helaas hebben maar enkele van deze coaches het goede antwoord (dat is namelijk: leer mensen hoe ze instant succes kunnen hebben). Wat ik wil zeggen is: niemand die zich heeft laten coachen om instant succes te hebben, heeft instant succes gehad. In onze hap-slik-weg maatschappij zijn we verwend geraakt. We geloven dat er rechtlijnige antwoorden zijn op vragen als ‘hoe word ik rijk, succesvol en gelukkig’. Kijk maar wat Google automatisch aanvult:

 

Is succes maakbaar hoe verdien ik mijn eerste miljoen (Is succes maakbaar hoe verdien ik mijn eerste miljoen.jpg)

 

Instant succes

En deze manier van denken is een groot probleem. De beginhouding is wel sterk: de zoeker weet wat hij wil (succes, geluk) en hij doet onderzoek om een strategie te ontwikkelen. Maar de grondgedachte dat succes op een eenvoudige manier te verkrijgen is, is heel gevaarlijk. Deze leidt tot een hoop misvatting en uiteindelijk vaak tot teleurstelling. Waarom ik hierover begin op een HR blog? Omdat het ontwikkelen van mensen een centraal onderwerp is voor HR en voor iedere organisatie. En de instant-succes beweging is heel groot. Ze is ontzettend goed om mensen te motiveren, maar na die motivatie houdt het snel op. Om als organisatie concurrerend te kunnen zijn, moeten we verder gaan dan het motiveren van onze werknemers. We moeten ze helpen zich verder te ontwikkelen. Door ze bewust te maken van wat ze willen, wat ze graag doen, wat ze goed kunnen en hoe ze hun eigenschappen kunnen gebruiken om waarde te scheppen voor zichzelf en hun omgeving.

Dit vereist inderdaad ontwikkeling: een stapsgewijs proces waarbij iemand door inzet en reflectie verder kan groeien. Het vereist inzet en focus op de langere termijn – en dat is precies waarom de instant succes beweging zo schadelijk is. Ze houdt mensen voor dat ze nu succesvol kunnen zijn, dat ze op een magische wijze kunnen bereiken wat ze willen en het hele ontwikkelingsproces over kunnen slaan. Wat natuurlijk niet realistisch is. Zonde!

“Character communicates most eloquently”

Deze zin is een sleutel in het antwoord op de vraag of succes maakbaar is. Het is een citaat uit Stephen Coveys “The seven habits of highly effective people” (samenvatting volgt). Covey heeft onderzoek gedaan naar 200 jaar succesliteratuur. En hij ontdekte hier een trend in: de afgelopen 150 jaar heeft succesliteratuur zich gefocust op wat Covey noemt de ‘personality ethic’: communicatievaardigheden, technieken als NLP die je helpen om in een goede houding/stemming te komen, enzovoorts. Het zijn de quick fixes, de instant succes oplossingen: als je dit doet, dan word je succesvol!

Covey noemt deze technieken belangrijk, maar ze zijn niet brekend, ze zijn niet het belangrijkste. 200 jaar geleden lag de focus van succesliteratuur anders: ze lag op de ‘character ethic’, over hoe iemand als persoon is. Over integriteit, waarden, principes, over hoe je een goed leven leidt. Als iemand foute (egocentrische, oneerlijke) bedoelingen heeft – ookal communiceert hij nog zo goed en geeft hij nog zo’n stevige handdruk – dan valt hij uiteindelijk door de mand. Andersom zal iemand die goede bedoelingen heeft – die eerlijk is en weet waar hij voor staat – graag gezien worden door mensen. Ook als hij niet altijd goed uit zijn woorden komt. Dat bedoelt Covey met ‘Character communicates moest eloquently’: het karakter is het meest welbespraakt.

HRM’ers

En dat moet ook ons – HRM’ers – antwoord zijn op de instant succes beweging. Ja, succes is maakbaar. Voor iemand die bereid is zich in te zetten (10.000 uren regel), bereid is bewust te leren (het ‘deliberate practice’ van de 10.000 uren regel: vragen stellen, kritisch blijven, blijven ontwikkelen, goede mensen om je heen verzamelen) en door te zetten, is het mogelijk om succesvol te worden. Succes is letterlijk maakbaar – maar je maakt het door heel veel verschillende kleine stappen achter elkaar te zetten, net zo lang tot je er bent. En dat is een houding die we als HRM’er bij ons personeel moeten ontwikkelen: we helpen elkaar te leren, verder te ontwikkelen. We geloven niet in instant succes, maar in succes door samenwerking, focus en inzet.

Mocht iemand onverhoopt miljonair zijn geworden met een van de instant succes cursussen, gelieve dan de redactie te mailen 😉

0 reactie(s) op “Is succes maakbaar? (‘Hoe verdien ik mijn eerste miljoen?’)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.