Ja zeggen en ja doen, niet altijd de beste combinatie

13/01/2015 Leestijd: 3 minuten

Laatst belde een vriendin op om te vragen of ik zin had om de stad in te gaan, wat drinken. Na een week hard werken had ik meer behoefte om thuis op de bank te ploffen, een goede film aan te zetten en daarna op tijd naar bed te gaan. Maar die vriendin had ik ook al een tijdje niet gezien. En ik had op Facebook kunnen bijhouden dat ze veel had meegemaakt.

Daarbij loop ik al een tijd rond met de gedachte om als ZZP’er aan de slag te gaan, naast mijn huidige baan. En ik vind sporten belangrijk, ik zou daar steeds beter in willen worden. Lezen vind ik leuk om te doen, nieuwe dingen leren en mezelf ontwikkelen zijn ook belangrijk. Verder kijk ik series, vind ik het lekker om zo nu en dan te klussen en heb ik nog een huis schoon te houden.

Herkenbaar denk ik voor de jonge, hardwerkende doelgroep waar ik in mijn werk als HR adviseur mee te maken heb. De werk en privé balans in evenwicht houden, wat betekent dat eigenlijk? Hard werken en zodra je thuis komt te moe zijn om nog te gaan sporten? Of op je werk uitrusten, zodat je in de weekenden flink op stap kunt met je vrienden?

Tegenwoordig staat men onder hoge druk, zowel werkdruk als sociale druk. Je kunt proberen om dit te veranderen; de werkdruk te laten afnemen en de sociale druk te beperken. Het lastige is dat je vaak wel controle kunt hebben over de verandering in jezelf maar met moeite controle krijgt op een verandering in je omgeving. En laat het nu net die omgeving zijn die mede, dan wel niet als grootste verantwoordelijk is voor deze vormen van druk.

Wat nu als we eens accepteren dat deze druk er is en zal blijven bestaan, nu, hier en in de toekomst? En we leren om hiermee om te gaan? Ik ben van mening, en ik denk dat ik niet de enige ben, dat je bewust keuzes kunt maken wat je wel en niet doet. Wanneer je tegen alles ja zegt en ja doet, dan zal je op den duur in de categorie vallen die letterlijk ziek wordt van de druk. Het is belangrijk om na te denken over wie je bent, wie je straks wilt zijn en waar je voor staat. Aan de hand daarvan kun je keuzes maken die bij je passen. Bedenk welke balans je wilt aanhouden in je leven; bepaal vooraf hoeveel tijd en energie je legt in de weegschaal van werk en privé. En belangrijk: zorg dat je dagelijks je portie ‘ik doe even helemaal niets’ tijd over hebt, zodat je kunt nadenken over hoe je de weegschaal in de komende dagen vult en daarna echt tot rust komt.

Als die vriendin de volgende keer belt, dan heb ik dus vooraf bepaald of ik zin heb om met haar iets te gaan drinken? Nee, dat niet. Ik weet wel heel goed of de weegschaal in evenwicht is. En als deze uit balans is, betekent het dat ik nee zeg en nee doe, maar wel direct een nieuwe afspraak met haar maak.

0 reactie(s) op “Ja zeggen en ja doen, niet altijd de beste combinatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.