Je omgeving: een bijdrage aan je succes?

02/09/2014 Leestijd: 4 minuten

De mensen met wie je jezelf omringt hebben een sterke invloed op het leven dat je leeft. Denk aan je vrienden, collega’s, gezin, medestudenten, hobbyclub… Ze hebben invloed op dat wat je leest, wat je op tv kijkt, waar je je vrije tijd doorbrengt, welk restaurant je kiest… Maar het meest belangrijke is dat je omgeving je manier van denken kan beïnvloeden. De mensen in je omgeving kunnen je inzichten en opvattingen beïnvloeden. De invloed kan verrijkend zijn maar ook storend of tegen je eigen principes. Er wordt bijna collectief besloten over de richting in je leven. Stel je voor, je werkgever kondigt een collectief ontslag aan, de treinen rijden niet en je moet een bus nemen, je partner is niet op tijd thuis dus je plannen moeten aangepast worden.

Op sommige situaties hebben wij geen invloed en de kwestie is om ze te accepteren en je eigen weg daar in vinden. Maar… we kunnen zelf zorgen wie in onze omgeving komt, wie ons steunt en ons verrijkt.

Door je tijd door te brengen met de juiste mensen, kun je doelen die je echt belangrijk vindt, makkelijker bereiken. Dus neem een kijkje op de waarschuwingssignalen hieronder om erachter te komen of je omgeving wegversperring is op je pad naar je innerlijke ontwikkeling en succes.

1. Geven en nemen
In een echte vriendschap gaat het niet om het scoren. In vriendschap dient een balans te zijn tussen geven en nemen. Als je een vriend om een gunst vraagt en hij/zij altijd een excuus heeft, kun je jezelf een vraag stellen of die persoon een echte vriend is.

2. Je omgeving valt jouw zelfvertrouwen aan
Dit is een grote. Het komt vaker voor dan je denkt. Vooral sceptische mensen geloven vaak niet in iemand anders zijn eigen kunnen. Als ze zien dat iemand anders voor de sterren probeert te schieten, scheuren ze hem/haar onmiddellijk naar beneden. Het klinkt belachelijk, maar het gebeurt de hele tijd. Een vriend als deze zal niets anders dan een nadeel voor je zijn. Door dat soort mensen zal het leven moeilijk zijn en het succes zal ongrijpbaar zijn.
Een groot deel van het vinden van het succes zit in het vertrouwen in jezelf en je vaardigheden. Je moet in staat zijn om in de spiegel te kijken en zeggen: “Ik kan dit doen.”

3. Durf van anderen te leren
Als je altijd aan het hoofd van je klas staat, dan sta je op een verkeerde plek. Het helpt om met mensen om te gaan die een beetje meer ervaring hebben dan jij. Je kunt jezelf niet altijd leiden. Soms moet je een volgeling zijn, zodat je iets waardevols van anderen kunt leren.
Sommigen hebben een hiërarchisch probleem dat hen beperkt in verdere ontwikkeling.
Als je altijd de helderste ster in je omgeving bent, word je persoonlijke groei vertraagd. Succes vraagt om nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe dingen te proberen. Leer van mensen om je heen. Als je consequent bij de briljante geesten kunt aankloppen, kun je twee, drie of zelfs vijf keer sneller groeien dan je ooit in je eentje zou kunnen.

4.  Big issue: comfort zone
We weten het allemaal. Het leven begint aan het einde van je comfort zone. Dit kan niet minder waar zijn. Bijna elke keer dat ik iets belangrijks in mijn leven liet gebeuren, deed ik een stap uit mijn comfort zone.
Als iedereen om je heen tevreden met het leven onder de radar en in de doos is, is de kans groot dat je dat zelf ook bent. Je omgeving doet het natuurlijk niet met opzet. Onbewust word je door je omgeving terug naar de comfort zone gezogen.
Mensen zijn vaak gewoon gewend aan hoe de dingen nu zijn, dat ze een instinctieve (en onbewuste) weerstand tegen alles wat nieuw en ongemakkelijk is hebben ontwikkeld, zelfs als uit de comfort zone stappen tot succes kan leiden.
Dus kijk goed om je heen. Hoe staat je omgeving in het leven? Het is makkelijker op de rand te leven als iemand anders klaar is om met je te springen.

5. Je omgeving wil voor altijd hetzelfde blijven
Iedereen om je heen hoeft niet een bonafide superster te zijn, maar het wordt een probleem wanneer de meerderheid van de mensen die je kent niet gericht is op opzettelijke groei. Ze hebben geen plannen om hun kennis of vaardigheden te verbeteren. Ze hebben geen verlangen om succes te vinden.
Bekijk iemand die dicht bij je staat, denk terug naar waar hij/zij nu staat en wat die persoon vijf jaar geleden deed. Als vijf jaar geleden er hetzelfde uitziet als vandaag, is er iets heel erg mis. Het is aan jou om te kijken wat je daarmee gaat doen. Lopen in de tegenovergestelde richting? Of juist diegene zijn die anderen kan motiveren en stimuleren om een verandering aan te gaan?

Any man who reads too much and uses his own brain too little falls into lazy habits of thinking

– Albert Einstein

0 reactie(s) op “Je omgeving: een bijdrage aan je succes?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.