Hoe sluimerend talent een boost krijgt

12/10/2015 Leestijd: 3 minuten

“Verlaat nooit de weg van je eigen talent, wees waarvoor de natuur je heeft bestemd, en je zult slagen”. Dat zei Sydney Smith (1771-1845), een Engelse schrijver met een talent voor talent. Zijn boodschap: het leven is een zoektocht naar jezelf. Je natuurlijke talenten zijn de verschijningsvorm van die tocht.

Hoe sluimerend talent ontstaat

Gaandeweg je leven en opvoeding drijf je vaak van je talent af. Een begaafd muzikaal oor dat van zijn ouders steeds te horen krijgt dat er in de muziek geen droog brood te verdienen is, zal niet snel naar de gitaar grijpen. Of het moet een luchtgitaar zijn. Je stopt het dan maar weg waardoor verborgen talenten ontstaan. Hopelijk heb je niet te veel sluimerende gaven want het inzetten van je natuurlijke talenten schept veel vreugde en voldoening. Niet alleen vanuit jezelf maar ook je omgeving zal opkijken van je resultaten.

Hoe sluimerend talent een boost krijgt

Je werk is het podium en talentmanagement de voorstelling

Als je gaandeweg je jonge leven oorspronkelijke talenten wegstopt, kun je ze in je latere leven juist weer ontdekken. Ontdekken van talent doe je in de praktijk, vanuit de juiste positie en met de ruimte en het vertrouwen om persoonlijk verder te komen. Op de werkvloer dus! Je werk is het podium en talentmanagement de voorstelling. Medewerkers die weten wat hun sterke punten zijn en die deze kunnen inzetten in hun werk blijken gelukkiger, meer bevlogen en energieker.

Talentmanagement moet veel beter

Het is inspirerend om bij een organisatie te werken waar je je natuurlijke talenten kunt ontdekken. En benutten natuurlijk. Maar dit werkt nog niet goed volgens de verontrustende cijfers van de HR benchmark 2014-2015*. 65% van de bestuurders waardeert talentmanagement in hun organisatie lager dan een 6.

Het investeren in talentmanagement en uiteindelijk in bevlogenheid, is voor veel organisaties nog een gemiste kans. Volgens de HR Benchmark 2014-2015 vinden werkgevers dat talentmanagement effectiever moet. De belangrijkste struikelblokken zijn:

  • Te weinig tijd en prioriteit voor talentmanagement (57%).
  • Te weinig kwaliteit van People management in de lijn (41%).
  • Te geringe ontwikkelbereidheid van medewerkers (28%).

Een boost voor talenten vanuit HRM; drie tips

Ook de HRM afdeling laat talentmanagement vaak liggen, terwijl iedere medewerker met unieke talenten kan bijdragen aan de resultaten van de organisatie.

Out of the box denken om talentmanagement op de kaart te krijgen begint bij HRM.

  • Denk minder vanuit het functieprofiel maar durf een functie te creëren die bij de unieke talenten van een persoon past.
  • Projecten en programma’s kunnen prima om personen heen georganiseerd worden. Maak de toegang voor medewerkers tot coaches laagdrempelig, en nodig ze uit om hun talenten te ontdekken.
  • Investeer zo in gelukkige medewerkers die voor hun werkgever echt het verschil kunnen maken!

* Link is helaas niet meer beschikbaar, verwijderd door redactie per 23-5-2016

0 reactie(s) op “Hoe sluimerend talent een boost krijgt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.