Kantoorwerkers opgelet!

19/02/2007 Leestijd: 3 minuten

Opgelet kantoorwerkers, jullie positie komt in het gedrang. Sta je graag ’s morgens in de file? Kijk je uit naar de 101 dagelijkse onderbrekingen van je werk? Ontloop je je vrienden graag? Bang dat je bureau er net zo leeg uit komt te zien als op dit plaatje? Laat dan nu van je horen, want thuiswerk is in opkomst.

Managers zijn nog tegen

Maar nog niet iedereen denkt hier hetzelfde over. Men spreekt zichzelf ook tegen, vooral managers zijn op dit gebied nog niet duidelijk. Zo verwijten ze thuiswerkers onder andere gebrek aan ambitie* en zouden thuiswerkers thuis alleen maar luieren! Managers hebben weinig zicht op thuiswerkers, ze kunnen hen niet even op de gang aanspreken als ze hen moeten hebben. Ze kunnen hen niet betrappen op hun middagdutje, want daarvoor zijn ze te ver weg. En wie heeft er niet gewoon graag zicht op de mensen waar hij mee werkt?

Toch hoeft het niet zo te werken. Zo blijkt uit een artikel* op MT.nl. In dit artikel wordt uiteengezet hoe managers streng zijn omdat ze bang zijn dat hun medewerkers anders de kantjes er vanaf lopen. Maar toch zijn de MT lezers voorstanders van thuiswerken, hoewel maar een dag per week. Volgens dit artikel zit het geheim van thuiswerken hem in wederzijds vertrouwen. Zo ook bericht de personeelsgids: controle is goed, vertrouwen is beter*. Door vertrouwen raken werknemers gemotiveerd en maken ze zich minder zorgen om het risico iemand ‘boos’ te maken. Bent u al minder gehecht aan uw vaste kantoorplaats?

En ander nieuws

Zo is thuiswerk ook bij onze zuiderburen in opkomst*. Er is zelfs een speciale E-award voor de beste mobiele werkgever. De voordelen beginnen het langzaam van de nadelen te winnen. De toenemende mobiliteitsproblemen kunnen hiermee worden ingeperkt. En natuurlijk maakt thuiswerk een betere balans tussen werk en privé leven mogelijk. En deze balans kan het succes van uw bedrijf bepalen! Laat deze balans bovendien iets zijn waar de young professional naar op zoek is. Eigenlijk iedereen wel.  En om thuiswerk of eigenlijk telewerk te ondersteunen zijn er bedrijven als Regus die kantoorplaatsen verhuren waar werknemers tijdelijk kunnen gaan zitten om op afstand iets te doen. Hierbij is er zelfs de mogelijkheid om met een webcam te kijken of de werknemer op zijn plaats zit!

Misschien is thuiswerken zo slecht nog niet…

Er zitten genoeg voordelen aan thuiswerken, kostenbesparing (geen reiskosten), gemotiveerde medewerkers (tijdsbesparing en meer flexibiliteit tussen werk en privé leven). En de nadelen zijn op te lossen: in plaats van zware controle meer vertrouwen in de medewerkers, of gewoon targets stellen. Het enige nadeel dat blijft staan is dat er minder contact is met de collega’s, maar misschien wordt dit gecompenseerd door de flexibiliteit in het sociale leven.

Dus, actie!

Acte, geef uw werknemers de kans om een dag thuis te werken. Ook daar kunnen ze mail beantwoorden. En in één keer door aan dat lastige onderzoek. Op hun werk zouden ze maar onderbroken worden, door collega’s, vragen en andere storende factoren. Misschien haalt u de laptop en telefoonkosten niet terug uit de vermindering in reiskosten, maar dan toch wel uit de gemotiveerde werknemer die weet dat hij vertrouwd wordt en die thuis ook tijd heeft om tussendoor boodschappen te doen. En dan in de avond toch nog even zijn opdracht afmaakt.

* Link werkt helaas niet meer en is verwijderd door de redactie per 24-08-16

0 reactie(s) op “Kantoorwerkers opgelet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.