Keuzes in vacatureteksten

08/07/2020 Leestijd: 3 minuten

Schapen met vijf poten zijn zeldzaam en zullen niet vaak op je vacatureteksten reageren. Waarom zou je je tekst dan op hén afstemmen en niet op een specifiekere en ook passende kandidaat? Ik denk dat dit beter kan en probeer hieronder wat handvatten te geven voor hoe je dit zou kunnen doen.

Kiezen en hoe het niet moet

In aanloop naar dit artikel vroeg ik een vriendin wat typische eigenschappen op te noemen die in een vacaturetekst staan. Zo kwamen we op ‘flexibel, teamspeler, kan zelfstandig werken, geen 9-tot-5 mentaliteit, punctueel..’ In een dubbelcheck kwamen we ook wat vacatures tegen met de, zoals de oplettende lezer al zag, tegenstrijdige eigenschappen.

Natuurlijk is het prettig als iemand goed zelfstandig kan werken én goed in een team functioneert. Of punctueel is, maar ook niet te beroerd is om over te werken. In de realiteit zullen de meeste kandidaten het een prefereren over het ander: punctueel zijn betekent dat je op tijd klaar bent, maar ook om 5 uur naar huis gaat.

Maar wil ik dan argumenteren voor ‘harde’ keuzes? Nee, ik denk dat we veel kunnen winnen door onze vacatureteksten anders op te stellen. Enter mijn inspiratie voor dit blogje: het agile manifest.

Inspiratie, het agile manifest

Agile werken behoeft denk ik geen introductie meer, collega blogger Saskia Schepers schreef eerder al over de HR adaptatie van het Agile manifest;  het Agile HR manifest. Voor wie niet bekend is met het origineel, lees hier het oorspronkelijke manifest (leestijd 5 minuten).

Een van de mooie dingen aan het Agile Manifest is dat het prioriteiten stelt. Om kort te citeren:

Individuals and interactions over processes and tools. Working software over comprehensive documentation. Customer collaboration over contract negotiation. Responding to change over following a plan.

Zouden we niet iets vergelijkbaars kunnen doen in vacatureteksten? Toegegeven, een lastige uitdaging, je wilt voorkomen dat je “Teamwork over zelfstandigheid” doorslaat naar een excuus om zelf geen beslissingen te nemen etc. Dit zal wat finesse vereisen in het schrijven. Maar de moeilijke vraag is: hoe bepaal je de prioriteiten in de vacature?

Basis: context van de rol in een team

Protip: kijk goed naar de omgeving van de rol die je wilt invullen; wat voor mensen zitten daar, hoe kun je ervoor zorgen dat de professional die je aanneemt een aanvulling is op deze omgeving? Hiervoor kun je je favoriete teamrollen/persoonlijkheden tool gebruiken, zoals de MBTI, denkhoeden van de Bono, etc.

En dit heb ik nog nooit gezien, maar ik ben benieuwd wat de lezer hiervan denkt; wat als je anoniem de types van teamleden of belangrijke stakeholders in de vacature op zou nemen (‘je werkt samen met 3 ENFJs, een INFP en een ISTJ’) – mooie kans voor de sollicitant om te bedenken hoe hij in dit team zou passen?

Gaat het specifieker maken van je vacature, of anders prioriteren, mogelijk leiden tot minder reacties op je vacature? Misschien wel. Is dat erg? Nee, heb je niet liever alleen maar reacties van mensen die graag uit wil nodigen op gesprek?

Hierboven ben ik vooral op zoek gegaan naar manieren om meer keuzes te maken in vacatureteksten en clichés te vermijden. Nu ben ik wel benieuwd naar wat de lezer denkt: wat is jullie nummer 1 allergiepunt bij het lezen van vacatureteksten?

1 reactie op “Keuzes in vacatureteksten”
  1. 08-07-2020 om 14:25 - Petra schreef:

    Leuk blog, Chris! Ik vind het een interessant idee om in je vacaturetekst nog meer verdieping te zoeken in de kandidaten. Toch zie ik ook wel wat aandachtspunten. Zo zie ik dat de “kettingrokende atheist” waar men destijds naar op zoek was bij Rockingstone waarschijnlijk toch niet helemaal het juiste profiel was, de organisatie bestaat inmiddels niet meer…..;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.