KPN: hoogwaardige kwaliteit tot je gaat solliciteren

10/03/2007 Leestijd: 4 minuten

Vandaag is KPN aan de beurt in mijn serie over de online recruitment ervaring bij onze nationale trots, de AEX bedrijven, vanuit het perspectief van de kandidaat. Voor diegenen die ondertussen de tel zijn kwijtgeraakt, KPN is nummer 12 in deze reeks en daarmee ben ik ook meteen over de helft van de AEX. Trouwe lezers zullen begrijpen dat ik daar een traantje (van geluk) bij heb weggepinkt…

Geen werken bij op de Homepage

De KPN Homepage geeft geen directe link naar vacatures. Via Over KPN komen we bij Werken bij KPN, een speciale pagina waar centraal de tekst Werken waar het gebeurt wordt omringd door een 8 tal kaders waarin verschillende video’s worden afgespeeld. Als je met je muis over zo’n video schuift krijg je een ballonnetje tekst in beeld. In alle gevallen begint die tekst met “Werken bij KPN is werken aan de allernieuwste multimedia.”

De rest van de tekst gaat dan over een specifiek project waarmee ook de link naar de video is gelegd, maar dat ontdekte ik pas later. Doodzonde, want ik ben vast niet de enige in deze wereld die aan satisficing doet en daardoor denkt dat al die tekstballonnetjes over exact hetzelfde gaan.  Volgens mij zou die hele eerste regel zo weggelaten kunnen worden. Ik zit tenslotte al op de KPN site…

Maar er is wel heel veel te vinden over het bedrijf!

De Werken bij KPN pagina bevat verder een groot aantal links aan de linkerkant (Onze organisatie, Onze werkomgeving, Onze carrièremogelijkheden, Onze kennismaking, Onze vacatures, Jouw Sollicitatie en Onze contactgegevens) waarbij de hinderlijke herhaling van het woord Onze nog het meest opvalt.

Maar de site biedt een ware schat aan informatie voor de kandidaat die zich wil oriënteren op KPN;  interessante projecten (Werken waar het gebeurt) inclusief video interviews met spelers in die projecten, carrièremogelijkheden en het sollicitatieproces zelf. En alles prettig en rustig vorm gegeven. Jammer is de soms slechte kwaliteit van de video interviews, het lijkt wel of sommige mensen in de wc hun verhaal staan te houden.

Overigens doen ook de recruiters bij KPN hun verhaal in video interviews; een uitstekende manier om het proces een menselijk gezicht te geven! Een gemiste kans vind ik het ontbreken van een contactmogelijkheid met deze recruiters.

Volledig geïnformeerd en enthousiast geraakt door de uitdagende projecten wil ik dan ook direct naar de vacatures om te zien of er iets van mijn gading tussen zit; ik klik dus op Onze vacatures. Uit de aangeboden mogelijkheden kies ik Werken bij KPN.com en vervolgens de vacature E-business manager (waar overigens geheel overbodig het nummer M027AS achter vermeld staat).
De functieomschrijving is duidelijk en overzichtelijk; onderaan kan ik vervolgens klikken op het online sollicitatieformulier.

Online solliciteren bij KPN is … een sof

Het sollicitatieformulier is een recht op en neer webformulier waar alle invoervelden lekker onder elkaar staan, omgeven door een gifgroene kleur die ik me nog wel herinner van het doen van bestellingen via kpn.com. Afijn, ik was positief, dus dit is maar een klein dipje.

Het valt me op dat ik al mijn adresgegevens moet invoeren. Was Scheepbouwer niet vroeger ook iets bij TPG (TNT)? En doen ze daar niet iets met adressen, postcodes en zo? Als je het de sollicitant eenvoudiger kan maken, waarom doe je dat dan niet?

Maar als ik op de tweede pagina van het sollicitatieformulier kom wordt het al snel minder gezellig. Want hier wordt me gevraagd of ik gericht of open solliciteer… Wat? Ik kom toch via een specifieke functie op dit formulier!

En nog erger; er wordt gevraagd naar het vacaturenummer (optioneel) en de functienaam! Wat een amateuristische knoeiboel!

Als ik eenmaal, met ondertussen een vette tegenzin, mijn sollicitatie heb bevestigd, krijg ik de volgende tekst te zien:

Hartelijk dank voor jouw sollicitatie
Je sollicitatie is verzonden naar KPN Recruitment.

Kijk voor de juiste contactgegevens bij de vacature waarop je hebt gesolliciteerd en maak daar een print van voor in je persoonlijk archief.

Zo… dus je wil bij ons komen werken. Nou, zoek het dan nu verder allemaal maar zelf uit!. En we zeggen ook lekker niet of, hoe en wanneer het verder gaat. En we sturen natuurlijk ook geen e-mail ter bevestiging.

Hoogwaardige kwaliteit van KPN, tot aan de voordeur.

Opvallend is verder dat op geen enkel moment melding is gemaakt van de wijze waarop KPN al dan niet mijn privacy waarborgt. Ook niet zo netjes…

Volgende keer: Numico

0 reactie(s) op “KPN: hoogwaardige kwaliteit tot je gaat solliciteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.