Krijgt het thema hoogbegaafdheid bij u als HR manager wel voldoende aandacht?

24/03/2014 Leestijd: 2 minuten

Afgelopen weken ontvingen een groot aantal kinderen via school de uitslag van de Cito toets. Voor leerlingen en ouders weer een spannende periode. Welke score heeft mijn kind? Kan hij of zij naar het VWO? Op het schoolplein wordt gesproken over hoogbegaafdheid. Een thema dat de laatste jaren binnen het onderwijs meer belangstelling heeft. Binnen het bedrijfsleven staat hoogbegaafdheid echter veel minder duidelijk op de agenda.
Wat zijn daarvan de effecten?

HR professionals met deze vorm van begaafdheid, hebben een hoge intelligentie en snelheid van denken. Ze hebben een ongeneeslijke nieuwsgierigheid en een sterke behoefte aan autonomie. Ze denken in beelden, hebben een sterk ontwikkelde intuïtie en gaan graag hun eigen gang.

Hoog intelligente mensen, hebben vaak zelf niet in de gaten dat ze een extreem hoog IQ hebben.Twee procent van de Nederlanders is hoogbegaafd, maar organisaties herkennen hen niet. Controle gerichte managers ervaren in de praktijk soms onverklaarbare weerstand en communicatieproblemen. Binnen een team kan betweterig gedrag irritatie en onbegrip opleveren bij collega’s  en de samenwerking verslechteren. Als HR managers beter zicht krijgen op het herkennen van deze doelgroep zal  dat de resultaten van een afdeling verbeteren. Hoogbegaafde mensen zien vaak snel waar het fout gaat in een organisatie, hebben voor veel problemen knappe oplossingen. Ze voelen passie voor hun vak, werken zeer  zelfstandig en zetten zich dubbel en dwars in voor hun werk omdat ze vanuit intrinsieke motivatie werken.

Hier liggen naar mijn mening veel kansen voor het bedrijfsleven. De uitdaging voor een HR manager om deze groep mensen te herkennen en de talenten van deze professionals bewuster in te zetten. Het anders denken, leren en voelen vraagt begrip van collega’s. Hiermee kun je je als organisatie onderscheiden. Managers die de kwaliteiten van de hoogbegaafden zien en begrijpen, kunnen deze effectief benutten. Ze creëren daarmee innovatie en voorkomen dat mensen afbranden en thuis zitten met een burn-out.

Wat doet u met deze waardevolle groep professionals binnen uw organisatie?

0 reactie(s) op “Krijgt het thema hoogbegaafdheid bij u als HR manager wel voldoende aandacht?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.