Leiderschap: Nieuwe inzichten en vaardigheden vereist. Deel 4: Investeringen

21/05/2009 Leestijd: 2 minuten

In het eerste artikel in deze serie gaf ik in het kort de huidige situatie weer en in het tweede artikel noemde ik de vereisten voor effectief leiderschap op het gebied van waarden, normen en motivatie. Vervolgens behandelde ik het onderwerp “duurzaamheid”. In dit artikel doe ik hetzelfde ten aanzien van de benodigde investeringen.

Punt 1

Zorg voor goed risicobeheer.

Punt 2

Bepaal je uitgavenpatroon geheel opnieuw, alsof je opnieuw begint. Ban elke verspilling uit. Wordt zuinig ten dienste van de lange termijn, niet ten dienste van de korte termijn. Voer verbeteringen door, die op termijn tot besparingen leiden.

Punt 3

Snijd alleen in kosten die de lange termijn doelstellingen niet schaden.

Punt 4

Investeer effectiever en meer tijd in de in- en externe communicatie.

Punt 5

Investeer in personeel d.m.v. training en opleiding. Genereren van meer omzet van een paar procenten levert meer op dan een kostenbesparing op trainingen.

Punt 6

Investeer in ontwikkeling en ontplooiing, effectiviteit en efficiency.

Punt 7

Bepaal van elke investering het verwachte rendement, breng de consequenties in kaart en stel vast wie verantwoordelijk is voor het proces en de resultaten.

Punt 8

Voer daadkrachtig de noodzakelijke en gewenste veranderingen in, zodat je sterker wordt in slechtere tijden en optimaal kunt profiteren als het weer beter gaat. Ruim op en herijk je visie, missie en doelstellingen. Stel prioriteiten, stel een actieplan op en voer dat uit.

Punt 9

Erken je beperkingen. Sta open voor nieuwe ideeën, initiatieven, visies en doelstellingen. Leider zijn betekent niet dat je niet onzeker mag zijn. Het toegeven van fouten of beperkingen is geen teken van zwakte, maar van bewustzijn en integriteit. Openstaan voor kritiek en ervoor zorgen dat ondergeschikten dat niet afschermen is voorwaarde.

Punt 10

Het gaat om luisteren, zichtbaar leiderschap en transparante, duidelijke communicatie. Zeker in crises. Leer van het verleden en van je fouten.

Punt 11

Roep onafhankelijke, professionele hulp in die je spiegelt en scherp houdt.

Punt 12

Inventariseer en analyseer alle problemen en los ze daadkrachtig op.

In het vijfde artikel behandel ik op dezelfde wijze het onderwerp “Communicatie”.

0 reactie(s) op “Leiderschap: Nieuwe inzichten en vaardigheden vereist. Deel 4: Investeringen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.