Leidinggevende: een motivator of toch niet?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Regelmatig spreek ik werknemers die niet gemotiveerd zijn en geen waardering van hun werkgevers ervaren. Wat zou de reden hiervan kunnen zijn?

Managers vragen zich vaak af hoe ze hun mensen beter kunnen motiveren. Waar komt motivatie eigenlijk vandaan? De kunst van motivatie is werknemers zover te krijgen dat ze zichzelf motiveren. Want motivatie komt uit hun binnenste.
Als een manager denkt dat het zijn rol is om mensen te motiveren en dat lukt hem goed, wat gebeurt er dan als hij er niet is? In plaats van te bedenken hoe hij zijn werknemers beter kan laten presteren, ze creatiever kan maken en hoe ze bewuster te maken, dient een manager te bedenken wat hij/zij kan zijn/haar werknemers geven zodat ze beter presteren en creatiever worden.

‘Dienend leiderschap’ is een bekende en effectieve benadering. De rollen in de organisatie worden omgedraaid. Bijvoorbeeld: de directeur belandt (denkbeeldig) onderaan in de organisatie zodat hij kan zich concentreren op wat hij zijn managers kan geven om ervoor te zorgen dat ze in elke opzicht effectiever worden. De managers denken vervolgens wat kunnen ze aan hun afdelingshoofden geven? enzovoort. Aan de top bevindt zich het uitvoerende personeel die zich volledig concentreert op wat ze aan hun klanten kunnen geven om ervoor te zorgen dat de relatie nog winstgevender is.

De motivatie hoort dus van binnenuit te komen. Het is geen externe energie. De meeste werknemers vinden het fijn om iets te bereiken. Er zijn weinig mensen die niet graag zeggen ‘Ja, ik heb het gedaan’. Maar.. het is zeer frappant hoe kort het duurt voordat het hele bedrijf het weet als iemand een FOUT heeft gemaakt. Als iemand binnen een team een fout heeft gemaakt, zullen de collega’s dit snel kenbaar maken om zich ervan te distantiĆ«ren. Tijd voor een heel andere vraag: hoe lang duurt het voordat werknemers erkenning krijgen voor een behaald succes?

Kortom: er is vaak geen systeem aanwezig dat ervoor zorgt dat een goede prestatie bekend en herkend wordt. Terwijl dit niet moeilijk is: de prestaties van een individu kunnen worden erkend met een eenvoudige dankjewel. Dit werkt zeer motiverend als het in het bijzijn van collega’s herhaald wordt. Daardoor staan de werknemers open voor meer verantwoordelijkheden en zullen ze gemotiveerder zijn om ook te presteren. De reden hiervoor is dat hun prestaties duidelijk erkend en gewaardeerd worden.

De Amerikaanse politicus W.A. Nance zei ooit: Niemand kan een groot leider zijn, tenzij hij echt vreugde beleeft aan de successen van degenen onder hem”.

0 reactie(s) op “Leidinggevende: een motivator of toch niet?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.