Lunchpauze en arbeidsproductiviteit: een verband!

11/01/2012 Leestijd: 2 minuten

Regelmatig neem ik in de waan van de dag geen middagpauze. Snel achter mijn bureau een boterham nuttigen in plaats van een frisse neus halen of met collega’s gezamenlijk eten en je gedachten op iets anders richten. Zo ook gistermiddag. Toen ik gisteravond rugpijn had bedacht ik me dat ik misschien toch beter even een blokje om had kunnen lopen in plaats van stug doorgaan achter de pc.

Is het nu wel zo slim om je pauze over te slaan en door te werken? Toch maar eens even googelen en kijken wat hierover onderzocht is.

Waarom pauze?

Zo lees ik onder andere in de resultaten van een Brits gezondheidsonderzoek van BUPA dat het belangrijk is om korte pauzes te hebben om te voorkomen dat je last krijgt van je ogen, rug, RSI (repetitive strain injury), gespannen spieren, vermoeidheid en/of stress. Korte breaks zijn belangrijk om fouten te voorkomen indien je repeterende taken verricht.

Bovendien blijkt uit het BUPA onderzoek dat personeel dat helemaal niet luncht of snel achter het bureau eet later op de dag veel minder productief is. Bijna de helft (48 procent) zegt dat hun productiviteit om deze reden flink daalt rond 15.00 uur. Volgens BUPA zorgt dit voor 40 minuten verloren werktijd, wat neerkomt op een verlies van 50 miljoen pond per dag. Daarnaast gaan mensen vaker snacken indien ze niets eten rond lunchtijd wat tot ongezond eetgedrag leidt.

En dichter bij huis… onderzoek van TNO leert dat het vaak nemen van korte pauzes tot een hogere productie leidt. Als je doorgaat tot je verkrampt bent nemen fouten toe en nemen productie en efficiency af. Daarnaast heb je meer sociale contacten met je collega’s als je even van je werkplek weggaat.

Frisse neus

Heb je er de tijd en de mogelijkheid voor, spendeer je lunchpauze dan bij voorkeur in de buitenlucht. Wandel een stuk of spreek met enkele collega’s af om even een rondje om het bedrijf te lopen. Geen betere manier om even letterlijk een frisse neus te halen!

0 reactie(s) op “Lunchpauze en arbeidsproductiviteit: een verband!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.