LXP: de Netflix van de Leer Management Systemen?

04/09/2019 Leestijd: 3 minuten

Stel je voor dat je Leer Management Systeem (LMS) net zo zou werken als Netflix. Hoe blij zouden jouw medewerkers daarvan worden? Zouden ze het als een verbetering van het huidige LMS zien? Ik denk het wel!

Learning Experience Platforms (LXP) worden gepromoot als de opvolgers van de huidige LMS-en, die vaak niet meer voldoen aan de nieuwe eisen die gebruikers stellen aan een online leerplatform. Bij elk event dat ik dit jaar bezocht was de term LXP opvallend veel aanwezig. Wat is nu precies een LXP en waarin verschilt deze van een traditioneel LMS? In de basis zijn beide online leeromgevingen die je medewerkers faciliteren bij het leren.

LMS: Leer Management Systeem

Een LMS biedt de leerstof gestructureerd aan. Gebaseerd op leerdoelen per functie(groep) en steeds vaker via leerpaden. De leerpaden zijn meestal vastgesteld door de ontwikkelingsafdeling en je krijgt er toegang toe op basis van vastgestelde criteria of door toestemming te vragen aan de experts. LMS-en sturen de deelnemers en bieden vertrouwde trainingsvormen zoals klassikale bijeenkomsten, e-learnings, workshops en toetsen. Over het algemeen zijn het ontwikkelvormen die veel tijdsinvestering kosten en gevolgd worden buiten de werkplek.

De interfaces variëren, maar de meeste aanbieders bieden ondertussen wel de mogelijkheid om een eigen look and feel toe te voegen. Navigeren, zoeken én vinden is meestal niet intuïtief. Ik ken menig LMS dat gevuld is met vele trainingen uit een intern en extern aanbod. Ze bevatten vaak zo’n groot aanbod dat het vinden van relevante trainingen een uitdaging is.

LXP: Learning Experience Platforms

LXP’s hebben een aantrekkelijke interface, waar de gebruikers makkelijk in kunnen navigeren en zelfsturend kunnen leren. Ze bieden persoonlijke leerpaden en de mogelijkheid om zelf inhoud te zoeken, selecteren en toe te voegen. Leren is een persoonlijk proces, net als series kijken op Netflix. Je bepaalt zelf wat je kijkt, wanneer en hoeveel tijd je eraan besteedt. Medewerkers willen leren op maat, het liefst in kleine brokken, op het juiste moment tijdens het werken. Ze willen geen training van een uur doen om een kort antwoord op een werkvraag te vinden. Ze willen leren op de werkplek. Een LXP is dan ook geïntegreerd met de werkpraktijk en beschikbaar op de werkplek.

LXP’s bieden een breed aanbod van leeractiviteiten zoals micromodules, links naar artikelen, infographics, podcasts, blogs, vlogs, reflectie, social leren en kennis delen via het portaal of door koppeling met sociale media. LXP’s verzamelen en analyseren data en gebruiken deze om persoonlijke leerervaringen te creëren. Ze geven relevante suggesties aan de gebruikers en de link naar Netflix is weer snel gemaakt.

De mogelijkheden van een LXP en LMS

Ik ben enthousiast over de mogelijkheden die een LXP biedt. Helaas zijn de meeste platforms die momenteel als LXP in de markt gezet worden niet meer dan een dure LMS met een paar nieuwe features. LXP’s zoals hierboven beschreven, ben ik nog niet tegenkomen. Als jij ze wel kent, hoor ik het graag. De ontwikkelingen gaan snel en ik ben ervan overtuigd dat de komende jaren steeds meer organisaties hun LMS gaan vervangen door een LXP en de kwaliteit van het aanbod gaat toenemen. Ik houd de ontwikkelingen in de gaten en blijf op zoek naar een LXP dat net zo werkt als Netflix.

0 reactie(s) op “LXP: de Netflix van de Leer Management Systemen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.