Maak sollicitatiegesprekken leuk – met goede vragen!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Zes jaar geleden had ik een écht leuk sollicitatiegesprek. Ik dacht toen dat ik loopbaanadviseur wilde worden en zat tegenover een HR-manager die loopbaanadviseur was geweest. Ze stelde maar enkele vragen – vroeg vooral door – en het was écht leuk om in dat gesprek te zitten. Ik kwam tot nieuwe inzichten en toen ik de deur uitliep, wist ik dat ik geen loopbaanadviseur zou worden. En daar was ik blij om.

Tot dat inzicht kwam ik door een paar kritische vragen en opmerkingen, die me tegelijk lieten zien dat mijn kwaliteiten elders lagen. Echt vakmanschap op het gebied van sollicitatiegesprekken. Helaas had ik toen nog niet de ervaring om precies te zien hoe deze dame dit klaar had gespeeld. Wel weet ik nog dat ik enthousiast werd van de vragen die ze me stelde. Bijvoorbeeld: ‘wat zijn je drie belangrijkste keuzes geweest?’. Vergeet ‘waarom denk jij dat je in deze organisatie past’, dit was een vraag die me echt aansprak en een authentiek antwoord naar boven bracht. En daar zouden we naar moeten streven: sollicitatiegesprekken die mensen dwingen tot nadenken.

Leuke sollicitatie vraag (Leuke sollicitatie vraag.jpg)

 

Voorbeelden van goede sollicitatievragen

In de intermediair van afgelopen week (zonde dat de papieren versie stopt!) stonden negen voorbeelden van sollicitatievragen. Ik pik er de leukste uit:

“Wat is jouw doel?”
– Arko van Brakel (“De levensdoelen van de sollicitant moeten overeenkomen met de doelen van de organisatie”)

“Wat is de belangrijkste factor van jouw succes, waarom – en geef eens een voorbeeld”
– Jeannine Peek (“Het antwoord zegt veel over hoe iemand in zijn leven staat”)

“Vertel me eens over je leven. Vertel me waarom je de keuzes in je leven hebt gemaakt tot nu toe”
– Raimo van der Klein (“het antwoord vertelt me eigenlijk alles dat ik moet weten”)

“Wanneer heb je voor het laatst het gevoel gehad dat je door de grond wilde zakken?”
– Geraldine van den Berg (“Ik vraag mensen die situatie te benoemen, te vertellen hoe ze het hebben opgelost en wat ze er van geleerd hebben”)

Bij het lezen van deze vragen komen twee verschillende strategieën naar boven: de ene is om een ‘kleine’ vraag te stellen en daar uit algemene kenmerken te abstraheren. En de andere is om de sollicitant zelf zijn eigenschappen (impliciet of expliciet) te laten benoemen, door ernaar te vragen en hem deze concreet te laten maken.

Het is goed om allebei de strategieën in ieder sollicitatiegesprek terug te laten komen. Door ze naast elkaar te leggen, ontstaan mogelijk nieuwe inzichten.

Meer leuke sollicitatievragen?

Op dit webblog is een schat aan ervaring met sollicitatiegesprekken aanwezig. Wat zijn vragen die voor u goed resultaat op hebben geleverd?

0 reactie(s) op “Maak sollicitatiegesprekken leuk – met goede vragen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.