Mag je als leidinggevende vragen of een werknemer is gevaccineerd?

23/06/2021 Leestijd: 2 minuten

Nu het vaccinatieprogramma van de overheid in volle gang is, is het onderwerp onderdeel van ons dagelijks leven geworden. We praten erover op social media, op straat, in een restaurant, met kennissen, vrienden en familie. Dat gebeurt gewoonlijk in ongedwongen sfeer. Maar kunnen we het eigenlijk ook over vaccinaties hebben in een professionele setting? Mag je als HR-professional, manager of leidinggevende op de werkvloer aan je teamleden vragen of ze al gevaccineerd zijn?

En hoe pak je dat dan aan? In een korte vraag bij de deur, voor of na een bijeenkomst: “Hoi hoe gaat het, ben je trouwens al ingeënt?”. In principe wil je weten waar je aan toe bent, maar is dit wel de manier?

Vaccinaties en ethiek

Sommige mensen zien het vaccinatieprogramma als laatste hoop om de pandemie te beëindigen, ze zijn er positief over en kunnen niet wachten om de prik te krijgen. Sommigen hebben nog hun twijfels, anderen zijn er zeker van dat ze geen vaccin willen, om wat voor reden dan ook. Desalniettemin, het vaccin tegen COVID-19 is niet verplicht, iedere burger beslist zelf of hij of zij zich laat vaccineren.

Als leidinggevende mag je jouw teamleden dus niet vragen of ze zijn gevaccineerd. Vragen om een vaccinatiebewijs is eveneens not done. Volgens Rijksoverheid valt informatie over vaccinaties onder de bijzondere (gezondheids)gegevens van een persoon. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen we geen bijzondere persoonsgegevens verwerken, behalve bij uitzonderingen die door de bedrijfsarts zijn aangemerkt.

Twijfel over het vaccin

In het geval dat een werknemer twijfelt of hij/zij zich wil laten vaccineren en dit de werkprestaties beïnvloedt, kan de manager of leidinggevende de eerste persoon zijn om dit te bespreken. Ook de HR-afdeling speelt een belangrijke rol in dit soort situaties. De werknemer moet hier dan wel zelf over beginnen.

Wil een werknemer dit met jou bespreken? Actief luisteren is bij zo’n gesprek van groot belang. Stel vragen als: ‘’wat is de reden dat je twijfelt’’? ‘’Gaat het om de veiligheid van het vaccin of zijn de zaken eerder van praktische aard?’’. Zorg voor een open houding en probeer zowel de radicale anti-vaxx socialmediaberichten en complottheorieën als de berichten van de tegenpartijen te vermijden op social media. Het is heel belangrijk om neutraal te blijven want nogmaals, deze vaccinatie blijft een vrije keuze die iedereen voor zichzelf mag maken.

1 reactie op “Mag je als leidinggevende vragen of een werknemer is gevaccineerd?”
  1. 23-06-2021 om 14:36 - Holdiana Sanger schreef:

    Vaccinatie is niet verplicht maar hopelijk dat meer en meer mensen belangstelling tonen en zonder gedwongen worden hunzelf te laten vaccineren. Het is welliswaar geen finaal oplossing om deze pandemie te beëindigen, maar we moeten toegeven dat in vele gevallen waar deze virus nog besmette de ingeënte mensen, veroorzaakt erg mild klachten of helemaal geen symptomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.