Manager hecht teveel waarde aan CV’s?

27/03/2007 Leestijd: 2 minuten

Een belangrijk onderdeel van communicatie op de arbeidsmarkt is het CV. Vaak is je CV het eerste dat een recruiter of manager onder ogen krijgt en het is dan ook belangrijk om er voor te zorgen dat je CV er goed uit ziet. Nederlandse managers blijken het CV dan ook erg belangrijk te vinden. Uit dit onderzoek blijkt dat 84% van de managers het CV erg belangrijk vindt. 5% gaat zo ver dat het CV en de functie perfect op elkaar aan moeten sluiten.

Wat maakt een goed CV?

Maar wat is een goed CV? Overzichtelijk? En uitgebreid, zodat de recruiter je goed in kan schatten? Of juist summier, alleen om de interesse te wekken, zodat je op een gesprek wordt uitgenodigd. En is je CV algemeen, of juist gericht op een speciale vacature? Het eerste spaart je natuurlijk tijd uit en het tweede geeft je misschien meer kans op een interessante vacature. Bij het opstellen van het CV is het belangrijk om een idee te hebben van hoe je je profileert. Hoe kom ik nu over? Wat voorbeeld geef ik mijn aankomende werkgever hiermee? Leuk om hierbij even te lezen is een berichtje van Flexmarkt over 10 fatale CV fouten*.

Je CV aanpassen

Buiten het opstellen van het CV is het voor de recruiter of manager ook belangrijk om een beeld te hebben van wat een goed CV is. En is het onderliggende beeld dat een CV afgeeft niet net zo belangrijk als de inhoud van het CV? Is iemand die een kort en duidelijk CV opstelt in het echt ook duidelijk? En is het nu wel nodig dat een CV en een vacatureprofiel exact op elkaar aansluiten? Want een CV is natuurlijk wel een globale indicatie van iemand kunnen en kennen. Het CV maakt het mogelijk om een voorselectie te maken die je veel gesprekken en dus tijd bespaard. Maar is het in deze krappe arbeidsmarkt niet belangrijk om óók te kijken naar de mogelijkheden die iemand heeft, met alleen het CV in gedachten? Misschien heeft hij een jaar ervaring te weinig en een opleiding teveel, maar wellicht kun je daar toch een mouw aanpassen.

Wat denkt u? Is een CV echt zo’n belangrijke indicatie als het gros van de managers lijkt te geloven? Of zou men hier meer moeten pragmatiseren moeten worden en zouden managers meer aan mogelijkheden moeten denken voor werknemers en minder aan het schrappen van ‘meneer met een jaar ervaring tekort’.

* Link werkt helaas niet meer, verwijder door redactie per 14-6-2016

0 reactie(s) op “Manager hecht teveel waarde aan CV’s?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.