Manager, laat de hand van je werknemer los!

09/01/2017 Leestijd: 3 minuten

Ik denk weer even terug aan een aantal jaar geleden. Ik loop aan de ene kant van de straat op de stoep en mijn zoon loopt aan de andere kant van de straat. Het liefst zou ik hebben dat hij naast me loopt, hand in hand. Want als het maar goed gaat, als hij maar niet in een keer de straat over steekt, als…

Manager, laat de hand van je medewerker los!

Je denkt nu vast, ja ja typisch moedergedrag en je moet ze toch een keer loslaten. Ha! Je moest eens weten hoe vaak ik dit soort gedrag in bedrijven tegenkom. Managers die het liefst de hele dag het handje van hun personeel vasthouden en ze niet hun eigen gang laten gaan. Of geen veranderingen durven door te voeren.

Kijk eens naar jezelf. Ben je manager of heb je een bedrijf met personeel? De planning voor de zomervakantie staat er weer aan te komen. Laat je dat je werknemers zelf uitzoeken, of ben je bang dat er in de vakantie geen bezetting is en regel je het liever zelf? Nou?

Wat denk je, dat je medewerkers het bedrijf in de soep laten lopen? Natuurlijk niet! Want dan zijn ze hun baan kwijt en de zaken waar ze zich dagelijks voor inzetten. Als jij ze het vertrouwen geeft om zelf allerlei dingen te regelen, dan nemen zij de verantwoordelijkheid om het goed te doen.

En zo gaat het ook met veranderingen die je wil doorvoeren. Het is niet zo dat je medewerkers het niet kunnen, het heeft met angst te maken dat ze het niet kunnen. Ik hoor wel eens in bedrijven waar ik veranderingen voorstel: nee, dat kan die afdeling helemaal niet aan, want daar zitten een paar dwarsliggers tussen die helemaal niet willen veranderen. Of, wat als ze dat gaan doen en ze doen het helemaal fout, wat dan?

Hoe dat komt? Dat komt allemaal door onze angst om de controle kwijt te raken. Als we bang zijn dat de ander het fout doet, geven we hem of haar ook niet de kans om het goed te doen. Om onze angst te overwinnen, moeten we eerst vertrouwen in onszelf krijgen. Dan pas kunnen we de ander vertrouwen en kunnen we de controle loslaten.

En wat er dan gebeurt? Er ontstaan ontzettend veel mooie dingen met onszelf en de mensen om ons heen. Dan pas zijn we namelijk echt in staat om de ander te beïnvloeden, te motiveren en te enthousiasmeren. Iedereen leert van elkaar, groeit en bloeit.

En jij? Jij groeit in je rol van manager, baas of directeur naar die van leider. Dat is toch niet iets om bang voor te zijn?

En mijn zoon? Hij stopte triomfantelijk keurig aan het einde van de stoep, genietend van de vrijheid aan zijn kant van de straat.

0 reactie(s) op “Manager, laat de hand van je werknemer los!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.