Managers en leiders

09/01/2017 Leestijd: 3 minuten

Wikipedia zegt het volgende over managers en leiders:
Een manager heeft managementkennis, kent zijn instrumenten en zorgt dat het beleid van de organisatie wordt gerealiseerd. Een leider houdt de omgeving in de gaten, heeft visie, en weet met overtuigingskracht zijn ideeën zodanig over te brengen dat anderen zijn visie op de organisatie gaan delen.

Interessant is om te kijken wat in de kern een manager doet voor de organisatie en wat een leider.

Ik maak hiervoor graag een uitstapje naar de wereld van de paarden. Paarden leven in een kudde, zijn sociale dieren en kennen zowel hiërarchie als vriendschap. Het leiderschap bij paarden bestaat uit:

  • De leidende merrie. Zij loopt voorop en bepaald tempo en richting. Ze weet wat nodig is voor de kudde op welk moment. Ze houdt zich niet bezig met of de kudde wel volgt, daar vertrouwd ze op.
  • De leidende hengst. Hij loopt achteraan en controleert of de kudde de ingezette richting volgt. Achterblijvers worden gedwongen te volgen. Hij weet dat niet altijd iedereen de ingezette richting volgt.

Hoger doel van beide vormen van leiderschap is het overleven van de kudde, waarbij het voor de merrie gaat om voeding en voor de hengst om veiligheid.

Herken je al wie van de twee, merrie of hengst, de leider is en wie de manager? En zie je ook de kwaliteiten en de valkuilen van beide stijlen?
De merrie is de leider en werkt vanuit vertrouwen. Het leiderschap wordt aan haar gegeven, de anderen willen haar volgen. Valkuil is dat de leider niet checkt of iedereen wel volgt met het risico dat de ze uit contact gaat met haar volgers. Ze loopt te ver vooruit.

De hengst is de manager en werkt vanuit controle. Het leiderschap wordt door hem afgedwongen, de anderen moeten de ingezette richting volgen. De hengst drijft de anderen voor hem uit in de richting die de merrie heeft ingezet. Hij werkt vanuit overzicht en loopt achteraan. Valkuil is dat er geen vertrouwen is en het risico dat eigen initiatief in de kiem wordt gesmoord.

In gesprekken over leiderschap draait het vaak uit op discussie over welke vorm het beste werkt, afgedwongen leiderschap (er is noodzaak dus ze moeten het gewoon doen) of gegeven leiderschap (het gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken). Het lijkt te draaien om of-of, terwijl beide vormen kwaliteiten en valkuilen kennen.

Bovendien is het voor te stellen dat de keuze van het soort leiderschap dat de boventoon voert eveneens af kan hangen van de fase waarin het bedrijf zich bevindt. Is er sprake van dreiging dan is de keuze om meer “hengstenstijl” logisch, het gaat dan immers in eerste instantie om veiligheid. Is er sprake van groei, dan is de keuze voor meer “merriestijl” logisch, het gaat dan immers om voeding.

Een interessant onderwerp om over in gesprek te gaan met je (interne) klant. Wil je niet alleen praten maar de leidinggevende hun natuurlijk stijl van leidinggeven laten ervaren dan kun je ook de bak in met paarden. Binnen luttele seconden herkennen paarden de leider of de manager. Hoe leuk is dat?

0 reactie(s) op “Managers en leiders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.