Maslow en de financiële crisis

26/09/2009 Leestijd: 3 minuten

De theorie van Maslow

Tijdens mijn studietijd ben ik opgevoed met de theorie van Maslow. Hoewel ik zijn standpunt begreep zijn we nooit vrienden geworden. Ik zal in het kort iets vertellen over Maslow voor diegenen die niet bekend zijn met zijn theorie. Maslow is een van de bekendste vertegenwoordigers van de humanistische psychologie. Volgens hem zijn er 5 niveaus van behoeften. In het kort gezegd; Je begint bij de meest dringende behoefte en als daaraan voldaan is kan je doorstromen naar de “hogere” behoeften die daarna volgen. Hij beschrijft in zijn theorie de volgende 5 niveaus van behoeften:

Bron: A. Maslow, Motivatie en persoonlijkheid

  1. De primaire biologische behoeften: Mensen hebben allereerst behoefte aan eten, drinken, kleding, onderdak, enz.
  2. De veiligheidsbehoeften: Een mens heeft naast voedsel ook liefde, regelmaat, veiligheid, stabiliteit en rust nodig.
  3. De sociale behoeften: De mens in het algemeen heeft behoefte aan liefde, en de behoefte ergens bij te horen.
  4. De behoefte aan erkenning: De behoefte aan zelfrespect en de behoefte aan waardering door anderen.
  5. De behoefte aan zelfverwezenlijking:het verlangen om meer en meer te worden wie je in aanleg al bent.

De theorie van Maslow klopt

Tijdens de financiële crisis is het voor mij glashelder geworden dat de theorie van Maslow klopt. Mijn organisatie heeft het zwaar te verduren tijdens deze economisch moeilijke tijden. En maandelijks wordt er wel een afdeling of divisie geherstructureerd. Het is voor mij duidelijk geworden dat onze medewerkers steeds vaker terugvallen naar “lagere” niveaus. Hun wensenlijstje wordt steeds korter. Persoonlijke ontwikkeling vinden ze op dit moment niet belangrijk, ook is erkenning en waardering door hun leidinggevenden minder belangrijk geworden. Ze zijn zelfs bereid om een andere functie te gaan bekleden en indien nodig op een andere afdeling te gaan werken. Veel van mijn medewerkers nemen vandaag de dag genoegen met het feit dat ze werk hebben. Hiermee kunnen zij zichzelf en hun gezin zekerheid bieden op niveau 1 en 2.

Deze medewerkers spreek ik in een persoonlijk gesprek juist nadrukkelijk aan op de menselijke behoeften die ieder mens heeft op niveau 3, 4 en 5. In plaats van te kiezen voor zekerheid binnen onze organisatie adviseer ik ze om zich toch vooral te richten op werk dat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Als ze dat niet kunnen vinden binnen onze organisatie adviseer ik ze om toch maar eens buiten de deur te kijken bij andere organisaties.

Reorganisatie

Te vaak zie ik dat medewerkers tijdens een reorganisatie koste wat kost een baan willen behouden bij hun werkgever. Waardoor ze vaak in een functie komen die ze niet leuk vinden en waar ze hun talenten niet in kwijt kunnen. Gevolg hiervan is dat de verkeerde persoon op de verkeerde plek zit met alle frustraties van dien. Hierbij doe ik een oproep aan alle medewerkers die in zo’n situatie zitten! Sla een paar niveaus van Maslow over en ga direct voor niveau 5, Zelfontplooiing. Zoek werk waar je je passie en talenten in kwijt kan. Je zult zien dat je hierdoor een gelukkiger en succesvoller mens wordt! De andere niveaus zullen dan spoedig volgen.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Glenn Wilson

0 reactie(s) op “Maslow en de financiële crisis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.