MD-traject? Van wie?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Ik heb ooit in een MD-traject gezeten. Nu weten we allemaal dat MD voor Management Development staat. Doorgaans speelt HR hier een rol in. Grootte, impact en toegevoegde waarde verschilt per bedrijf.

In mijn geval had HR een op papier faciliterende rol, geen sturende. Nu raakte ik in één van de MD-gesprekken met mijn MD-adviseur in gesprek over eigenaarschap van en in MD. Deze adviseur gaf aan dat de werkgever sterk leunt op het advies van HR, en dat ik als kandidaat in een MD-tafel wordt besproken. Naast natuurlijk de gesprekken die ik met referenten (gebruikelijk dat het managers zijn van dezelfde werkgever) heb.

Het bevreemdde mij dat dit proces zo ingekaderd is. Mijn voorstel voor een referent buiten het bedrijf werd niet slechts procedureel afgewezen, maar ook aangegrepen om een vertrouwensissue “bespreekbaar” te maken. Want, zo was de redenering, waarom heb je geen vertrouwen in managers/directeuren van dit bedrijf?  Op zich geen onredelijke redenering, ik zie het alleen anders. Ik vind het juist getuigen van enorm veel vertrouwen in het bedrijf om buiten de deur te kijken, en iemand van buitenaf mee te laten kijken.

Tevens stelde ik de vraag waarom ik als gespreksonderwerp niet aan kon schuiven aan de MD-tafel?
In eerste instantie kreeg ik geen reactie hierop. Na het herhalen van de vraag kreeg ik het antwoord dat dat niet gebruikelijk is (procedure) en dat dit een goed, en open gesprek over de voortgang in de weg kan staan. Hoezo vertrouwen? Het is toch effectiever, opener en transparanter om met mij in gesprek te zijn, dan over mij in gesprek te zijn?

Dit alles maakt dat ik de vraag stel, wie is nu eigenaar van MD? HR? De managers in een bedrijf? De MD-kandidaat? Is MD Mijn Development-traject?  Idealiter zou het een co-productie zijn van bovengenoemde, waarbij de kandidaat aan het stuur zit, en HR, Management/directie en de kandidaat afwisselen het gas- en rempedaal bedienen. Zou het een keuze op leven en dood zijn, zeg ik dat het de kandidaat is die koers, tempo en route bepaald, Management als passagier en HR als bijrijder. Elke andere verdeling maakt het een stuurinstrument van HR en Management, terwijl het een ontwikkelinstrument zou moeten zijn.

Hoe zien jullie dat?

0 reactie(s) op “MD-traject? Van wie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.