Me gusta trabajar aquí (ik werk hier graag)

01/06/2015 Leestijd: 3 minuten

Net terug van vakantie in Las Terrenas en Santo Domingo (Republica Dominica), en veel geleerd over HRM!

HRM laag op de agenda?

Zon, prachtige stranden, natuur en mooie koloniale pleinen en gebouwen bevolkt door extraverte en open mensen, zorgen voor een levendig straatbeeld waar je tot jezelf komt. Ja, een typische latino cultuur waarbij de waan van de dag de toon zet, en er vooral vooruitgekeken wordt om zaken door te schuiven naar mañana. Dit geeft een heerlijke energie omdat de ziel en de passie van het nu het straatbeeld bepalen, boven de rationele analyse. Er zijn weinig procedures en (HRM) beleidsstukken,  waardoor mensen hun eigen creativiteit in moeten zetten om met problemen en uitdagingen om te gaan. Spijtig genoeg staat HRM ook laag op de agenda, omdat kwaliteit van arbeid niet op een dusdanige wijze ontwikkeld is, als wij gewend zijn in Nederland. Maar ik heb een voorbeeld van een restaurant dat op HRM gebied een vette 10 scoort, zonder ook maar 1 beleidsnotitie. Sterker nog: ik denk dat de eigenaar niet eens weet wat HRM is.

Restaurant Le Tre Caravelle  en the best HRM practice of the Cariben!

Als bourgondiërs (Brabantse roots) verkennen wij op vakanties de lokale gastronomie in al haar facetten, geuren en kleuren. We hebben veel restaurantjes bezocht waarvan het merendeel een mooie inrichting heeft, een goede keuken kent en laagbetaalde serveersters die routinematig de spijzen uitserveren.  Vaak moest je als klant alles uit de kast halen om de aandacht te trekken van de aan hun smartphone gekleefde uitserveerbrigade.
Maar bij restaurant Le Tre Caravelle was het anders! Het restaurant was niet eens het mooiste ingericht, maar het had karakter. De inrichting had allerlei elementen van een vissersboot, en de serveersters hadden een koddig matrozenpakje aan. Charmant, liederlijk en bruisend van de ideeën, die pasten binnen het vissersbootconcept. Als goede serveerster wil je daar natuurlijk werken! Er is een duidelijke lijn die gevolgd wordt en met het matrozenpakje aan geef je ook nog eens vorm aan het concept. Je bent onderdeel van een visie!

Over te veel cocktails en kikkerogen

Toen wij ons na een heerlijke maaltijd spontaan stortten op de mojitos en caiparinhas (om en om), kwam de eigenaar bij ons informeren of we tevreden waren. Het vissersbootconcept was na al die cocktails overigens dermate in ons systeem verankerd, dat we ons op woelige baren waanden! De eigenaar, een hyperactieve Italiaan met enorme kikkerogen, kwam vragen hoe het beviel. Hij deed dat met humor, flair en eigenheid, zonder in een etiquette rol te hoeven kruipen.   Op een natuurlijke wijze betrok zij zijn personeel daarbij, die daar maar al te trots op waren. Ze werden door zijn vriendelijke en pure uitstraling uitgenodigd om gewoon zichzelf te zijn. Voor die man zou ik ook wel willen werken!

HRM in de vingers

En dat is mijn boodschap. Tre Caravelle kent een optimale HRM werkomgeving met gevoelsmatige betrokkenheid en trots van de medewerkers. En de eerste vereisten hiervoor zijn leiderschap en richting van de zaakvoerders. Die Italiaan met zijn kikkerogen hoeft hiervoor geen beleid te maken. Hij zal ook niks met competentiemanagement hebben, maar wel de juiste snaren hebben voor talent dat echt contact maakt met zijn klanten. Hij heeft het in zijn vingers en krijgt hiervoor het personeel dat hij verdient!

0 reactie(s) op “Me gusta trabajar aquí (ik werk hier graag)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.