Medewerker vrijheid leidt tot productiviteit

10/06/2010 Leestijd: 2 minuten

Na een half jaar bij het NCSI (Nederlands Centrum Sociale Innovatie)  ben ik gaan denken dat het management tot doel moet hebben voor werknemers de vrijheid te scheppen om hun werk naar eigen inzicht in te richten. Deze zin heb ik heel vaak opnieuw geformuleerd, maar ik denk dat ze mijn idee zo het beste tot uitdrukking brengt. Vanwaar deze overtuiging? In alle cases waar ik dit toegepast heb gezien leidde het tot meer betrokkenheid, tot productiviteit en een betere organisatie beleving. Not to mention werkplezier. Een goed voorbeeld is dat van de schoonmakers, waar ik over schreef: Geef mensen een doel, geen functie, in de case uit dit artikel (de schoonmakers) zie je dat mensen die vrijer worden gelaten en meer verantwoordelijkheid krijgen, hun werk beter (meer betrokken, productiever) uitvoeren.

Er is wel een optimum

In de case die ik noemde gaat het wel duidelijk over werknemers die zeer weinig vrijheid hadden en daarna vrijheid kregen die aansloot op hun werk. Veel meer verantwoordelijkheid kan ook leiden tot stress, een gevoel van onrechtvaardigheid en burn-outs. Daarom is het bij iedere organisationele verandering immens belangrijk om in overleg te blijven met de betrokken werknemers, om hun ideeën te horen en te kijken hoe aan hun wensen tegemoet kan worden gekomen.

Waar streven we nu écht naar?

Wat ik dus ben gaan denken is dat mensen bepaalde fundamentele behoeften hebben: vrijheid / autonomie, een gevoel van waarde en een gevoel van verbondenheid. Als het management zich tot doel stelt de werknemers dit gevoel te bezorgen, dan leidt dat tot de best mogelijke resultaten: intrinsiek gemotiveerde werknemers, die werk doen dat ze waardevol vinden in een organisatie waarin ze geloven. Als je dat neer kunt zetten, dan is al het andere opvulling.

Hoe komt dit tot stand?

In de cases die ik noemde – voor meer voorbeelden wijs ik graag naar de kennisbank van het NCSI – is bijna alles gehuisvest op consensus van de werknemers. De werknemers soms zelfs aan de wortels van de verandering en hebben deze zelf voorgesteld. Management heeft ruimte geschapen en daar hebben de werknemers gebruik van gemaakt. Als je iemand ruimte geeft en hem vraag: wat is het dat je echt wilt, dan spreek je die persoon aan in de fundamentele behoeften die ik al noemde: het ervaren van autonomie, waarde en verbondenheid. Een citaat van Robbert Bosch van Drukkerij Callenbach “Je moet volhouden … anders moet je overnieuw beginnen”. Zo samenwerken is bijzonder moeilijk en evenzeer de moeite waard.

Maar ach, dat is ook precies wat HR werk interessant maakt!

0 reactie(s) op “Medewerker vrijheid leidt tot productiviteit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.