Meer “oudere” recruiters de oplossing voor de categorie 50+ werkzoekenden?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Onlangs sprak ik een oud collega van mij, die mij nog regelmatig belt (of om zomaar effe te kletsen of om even te sparren over een, altijd boeiend, HR onderwerp). Als vanzelf kwam natuurlijk de vraag hoe het bij mij stond met mijn “zoektocht naar werk”. Ik heb nog geen baan gaf ik aan, maar ik heb leuke dingen om handen en blijf vooral positief. “Hoe komt dat nou toch?” vroeg ze mij. Een hele goeie vraag!

Al pratend kwamen we op het onderwerp van recruiters bij werving- en selectiebureaus, of corporate recruiters bij bedrijven zelf. Ik zei: is het je opgevallen dat je bijna nooit een wat oudere recruiter tegen komt? Vaak is de functie van recruiter een opstap naar een andere/verdere carrière, vaak zijn het dus jongeren in de leeftijd tot maximaal 35 jaar zei ik.
In mijn optiek vreemd eigenlijk als je bedenkt dat voor een goede match een gedegen achtergrond, maar vooral heeeeeel veel mensenkennis en levenservaring nodig zijn, die je nog niet kunt hebben als je 28 bent (overigens geen verwijt).

Twee dagen na ons telefoongesprek stuurde dezelfde oud collega mijn een link naar de site van “Recruiting Round Table Nederland”, met de pakkende koptekst: “Recruiters zijn net mensen: Maken recruiters zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie?” geschreven door Wim van den Nobelen.

Hieronder een citaat uit het artikel:

“Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in oktober haar Sociaaleconomische trends van 2014 gepubliceerd. Dit jaar is het onderwerp: Oordelen over jongere (<35) en oudere werknemers (55>).  En hoe deze twee groepen over elkaar oordelen in het bijzonder.

Zijn de resultaten spectaculair? Bekeken vanuit ouderen. Nee. Zij weten al lang dat leeftijdsdiscriminatie bestaat. Bekeken vanuit jongeren. Wellicht zijn zij zich er niet van bewust dat er vaak sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Eigenbelang kan hier een belangrijke rol in spelen.
Vanuit de sollicitant bekeken is er wél een bijzondere conclusie te trekken. De kans dat recruiters aan leeftijdsdiscriminatie doen, lijkt namelijk groot!

(…)

Als je dit reflecteert naar de gemiddelde leeftijd (<35) en opleidingsniveau (HBO/WO) van de recruiter, ontstaat er een vervelende situatie voor ouderen. Zij worden door de gemiddelde recruiters dus gezien als niet flexibel, duur en vaak ziek!”

Dit is mijn laatste blog voor 2014. Ik wil dan ook graag afsluiten met iedereen een goed, succesvol, maar bovenal gezond 2015 toe te wensen!

0 reactie(s) op “Meer “oudere” recruiters de oplossing voor de categorie 50+ werkzoekenden?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.