Mijn baas begrijpt er niets van! Maar hoe leg ik hem dat uit?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Is dit voor u ook zo’n aha- Erlebnis? (mooi woord trouwens). Als hardwerkende professional houd je niet alleen privé alle balletjes in de lucht, dochter naar balletles, zoonlief naar de voetbaltraining, maar ook op de zaak lijkt alles om jou te draaien. Nieuwe collega’s inwerken, participeren in werkgroepje zus en in regiegroepje zo. Alles draait naar behoren en er worden ook nog resultaten geboekt ook.

Maar dan gebeurt het! Je baas (of spreken we liever over leidinggevende?) stuurt een vergaderverzoek “voortgangsgesprek” en je schiet gelijk in de stress. OMG, moet ik weer een uur lang al dat gezeur aanhoren over effectiviteit en efficiency van de werkprocessen, over het ontbreken van gevoel van urgentie bij het voorzichtig binnen hengelen van die nieuwe klant en, last but not least het aanscherpen van de focus! Waar heeft die man dat toch allemaal vandaan? Het antwoord is simpel: managementboek.nl.

Nou is deze manager toevallig wel een integer persoon, daar ligt het niet aan. Hij werkt al jaren voor het bedrijf en heeft zich in de loop der jaren opgewerkt en mag zich sinds kort ‘operationeel manager’ noemen. Hij was altijd een kei in zijn vak (het bedrijf ontwerpt en produceert complexe ICT-systemen,  die toepassing vinden in de gezondheidszorg) en er was geen betere ICT-architect te vinden.  En dan wordt hij bevorderd.

In plaats van het bedenken van oplossingen voor systemen, werd de man geacht nu oplossingen te bedenken voor zijn medewerkers. En aangezien hij veel verstand heeft van ICT, werden de oplossingen als het ware gedicteerd. Zijn medewerkers verstonden hun vak niet, hij wist het nu eenmaal beter en ik ben toevallig ook nog de baas.  Het eerste conflict niet natuurlijk niet lang op zich wachten en, trots als hij was, gaf hij niet toe. Althans, niet direct. Maar op advies van een persoonlijke vriend, ging hij zich toch maar eens verdiepen in “management”. Even op internet gekeken en er bleken 1899 titels beschikbaar over ‘algemeen management’. Ga er maar aan staan!

Het eerste boek verhaalde over de noodzaak tot het aanscherpen van de ambitie en het verhogen van de prestatielat! Zo gezegd, zo gedaan! Jammer dat geen enkele van zijn medewerkers aansluiting vond bij de nieuwe richtlijn. Het volgende boek had leiderschap als thema en hij besloot ze allemaal maar eens uit te proberen. De ene dag directief, de andere faciliterend, van coachend naar dienend en weer terug. Inmiddels was het halve bedrijf al de overtuiging toegedaan dat de man, hetzij aan de geestverruimende middelen zat of serieus aan het gek worden was.
Na boeken over verandermanagement, LEAN  en managementgoeroe’s was de man volledig los. Voor kenners een duidelijk geval van “The Peter Principle”. Dat boek had hij uiteindelijk niet gelezen.
Wij zijn nogal ouderwets en wij doen op de zaak nog aan Sinterklaas. Ik besloot hem als surprise maar het boek: leiderschap voor Dummies te geven.

Hoe pak ik dat aan?

0 reactie(s) op “Mijn baas begrijpt er niets van! Maar hoe leg ik hem dat uit?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.