Mijn kijk op persoonlijke ontwikkeling

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Als loopbaancoach en HR-adviseur is persoonlijke ontwikkeling een onderwerp dat regelmatig bij mij op tafel komt. Mijn professionele mening wordt met name gevoed door persoonlijke ervaringen. Ervaringen die mij als mens hebben gevormd en mij een professionele èn persoonlijke coach maken

Persoonlijke ontwikkeling is, zoals het woord al zegt, iets persoonlijks. Vraag tien willekeurige coaches naar hun interpretatie van persoonlijke ontwikkeling en je krijgt tien verschillende verhalen. Ik vind het een inspirerende gedachte dat je als mens zoveel mogelijkheden en kansen hebt of kunt creëren om jezelf te ontwikkelen.

Hieronder staat kort en krachtig waar persoonlijke ontwikkeling volgens mij voor staat. De invulling blijft persoonlijk, ieder geeft zijn eigen geur, kleur en smaak aan zijn/haar ontwikkeling.

Voor mij is persoonlijke ontwikkeling:

Niet moeten …. maar willen

Gedwongen persoonlijke ontwikkeling werkt niet. Alleen als je iets echt heel graag wilt, kun je veel bereiken. Je bent gemotiveerd en je wilt het vanuit je tenen (je zogenaamde intrinsieke motivatie).

Motivatie maakt niet alleen dat je ergens aan begint, maar ook dat je het afmaakt.

Zit in kleine dingen

Om aan persoonlijke ontwikkeling te werken zijn hele dure opleidingen en trainingen niet per sé noodzakelijk. Voor het zetten van stappen in je persoonlijke ontwikkeling kun je inspiratie en ideeën halen uit boeken en (vak)tijdschriften, uit je netwerk en uit bijvoorbeeld intervisiegesprekken met collega’s.

Prikkelend

Bij persoonlijke ontwikkeling gaat het er ook om wat je prikkelt. Een interessante tweet, een interview op tv of een goed gesprek met een vriend(in). Je moet er voor open staan, willen zien wat je uit een situatie kunt leren.

Kost tijd en aandacht

Er zijn periodes in je leven dat het niet lukt om bezig te zijn met je persoonlijke ontwikkeling. Je bent druk met werk, je gezin of andere zaken die je aandacht opslurpen. Laat het dan even rusten. Er komt een moment dat er weer ruimte in je hoofd is, je de behoefte voelt om weer aan de slag te gaan met je ontwikkeling.

Genieten en belonen

Het is erg belangrijk om te genieten van de stappen die je zet in je persoonlijke ontwikkeling. Zie het als een mooie reis waarin je veel nieuwe ontdekkingen doet. Waardeer jezelf voor de tijd en moeite die je steekt in je ontwikkeling, wees trots.

Het is nooit klaar

Je bent nooit te oud om te leren. Blijf open staan voor je persoonlijke ontwikkeling. Sta open voor en geniet van de interessante, leuke en boeiende nieuwe dingen die je leert.

0 reactie(s) op “Mijn kijk op persoonlijke ontwikkeling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.